YO SE QUI SOC. Vicent Savall
Nova pagina de la RACV

Seccio llengua i lliteratura

Paraules valencianes i traducció al català i al castellà

domingo, 19 de julio de 2009

El català al Pais Valencià

Este seria un bon titul per a una novela de ciencia ficció. Pero desgraciadament per als valencians, hui en dia esta novela es la que gasten els mestres per a ensenyar als nostres fills, el com Catalunya es el melic del Mon de Mai Mes.
Son moltes les publicacions i les entitats, que despres de arreplegar suculentes cantitats, ensenyen i reproduïxen de forma mecanica les mentires i manipulacions abocades des de la fabrica falangista catalanera.
I es que fins la nostra cultura i les nostres festes, son ensenyades al mon com a catalanes.
Existix entre el pancatalanisme una formula, que la gasten fins a la sacietat. Esta consistix en que si en America, despres de la conquista espanyola, tots els habitants conquistats per Espanya acabaren parlant l'espanyol. A ningun Mexicà, per eixemple li se ocurriria dir que no parla el espanyol. Aixina si Valencia va ser reconquistada per catalans, Aci es parla català.
Esta formula estaria be, de no ser per dos detalls, insignificants, puix mai els mencionen:

El que en America, Espanya va fer carniceries per tal de impondre el seu poder, i el de l'iglesia. Arribant inclus a esclavisar als seus antics habitants obligant-los a dependre l'espanyol, i a convertir-se al cristianisme. Pero ¿que es lo que passà en Valencia?
Puix, la resposta es ben senzilla, despres de ser centre i model dels Ibers (Edeta, Segorbiga,Illice,Arse, i com no Setabis) (s. V a II adC), inclus va ser una provincia Romana (Valentia), que contava en poder economic, acunyant inclus moneda (s.II adC a s.III ddC) , Haber tingut independencia economica i cultural de Castella, Al-andalus, inclus de Tunez, formant escoles i acollint a tots els intelectuals de l'epoca que fugien de Al-andalus, o que simplement venien per l'importancia cultural valenciana a on convivien les tres religions Musulmana,cristiana i jueua.(Balansiyya del Rei Llop) (1124-1172). Va ser entregada pel rei Zayyan en 1238 al rei JaumeI a canvi de respectar les vides i costums dels seus habitants, i deixant que Zayyan regnara en el territori que hi havia entre el Xuquer i el Segura. O siga, que fins que no passara un temps, no podria obligar la cristianisacio.¿com pot ser que en 66 anys, els habitants de Balansiyya oblidaren la seua llengua, el seu poder economic, la seua cultura, i lo mes important, foren reeducats per catalans, uns 2000, i tingueren encara temps per a fer 2 sigles mes tart un sigle d'or?
Si no existix la despoblació i l'extermini al que se referix el pancatalanisme, dificilment pot existir dita impossició o repoblació. Recordem l'articul e poblada per les seues gents propies .

L'atre fet es prou aclaridor. ¿En quin moment de l'historia d'Espanya o del Mon se nombra el Tango (Argentina) com a propi espanyol? 0 les carnestoltes (Brasil) portugueses, i els descobriments fets per la NASA (Estats Units) com a descobriments anglesos. Llavors, si això no ha passat mai, en quin dret, el pancatalanisme s'apropia de les Falles, la Moixeranga, la Magdalena, les fogueres de sant Joan, inclus la paella, la fideuà i les taronges, per no parlar del turro.

I es que sempre que algu obri la boca, te que tindre molt clar de que està parlant, i no presentar-se per les fires mundials oferint les plages de Benidorm, en Catalunya clar, les falles, la Magdalena i inclus les fogueres de Sant Joan. Ni als nostres escritors, tant clasics com no tant clasics dins dels seus catalecs manipulats.

I lo pijor, es que els nostres politics, llunt de defendre els interessos dels seus votants, preferixen amagar el cap com els esturços, o mirar cap a atre lloc per tall de no vore qui es o quant el que los ompli les bolchaques.
Es lo que te haver segut educats segons Sant Pompeu i la falange fusteriana.

3 comentarios :

  1. Fora Fascisme dijo...

    Quina rao que te, la majoria dels catalanistes manipulen la seua historia per a fer imperialisme territorial i cultural.

    PD: Este blog cada dia m'agrada mes.

  2. Anónimo dijo...

    I vosaltres que sou, de falange española?

  3. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    No meu he plantejat mai.
    Yo simplement me considere valencià.
    Pero... ficats a entrar en algun partit, igual resulta que no soc tant d'eixa opcio com tu creus, i manco venint d'una familia Republicana Federalista, o mes ben dit Blasquista.