YO SE QUI SOC. Vicent Savall
Nova pagina de la RACV

Seccio llengua i lliteratura

Paraules valencianes i traducció al català i al castellà

domingo, 5 de abril de 2009

La perdua dels nostres clasics

¿Quant dependrà el nostre poble a defendre lo seu?
Esta ha segut i es hui en dia la pregunta que se fem tots els amants de la nostra terreta. I es que vist lo vist, mos donem conte que en esta Valencia del futur, a la que li han furtat la seua identitat, canviant-la per uns monuments de formigó blanc, li importa un pimentó qui foren o que foren els nostres clasics. Inclus en les escoles i universitats, hem apostat per les cultures foranees, i per la cultura d'atres llocs d'Espanya.
¿Qui no coneix a Cervantes? I si fins i tot ell coneixia i habia llegit el Tirant, ¿Qui va ser el seu autor?, ¿en quina llengua diu este haber-la escrit?.

Me pregunte com hem pogut arribar a este punt. Hem perdut la nostra identitat cultural, la nostra conciencia de poble, i lo mes mal el nostre sentiment valencià. I aci no val dir que yo menge tots el dumenges paella, que soc del Valencia CF ( que per cert, ¿algú sap a on estan les senyeres en Mestalla?), i que per damunt de tot soc fallero.
Ser valencià es algo mes. Ser valencià, es mes que despertar en l'albufera, i dormir a la lluna de Valencia. Ser valencià, es sobre totes les coses, sentir-se valencià, i lluitar per lo nostre.

¿Algú s'ha preguntat, alguna volta qui va ser l'escritor del primer diccionari de llengua romanica? Segur que tots el tenim en la punta de la llengua. Puix si fon Joan Esteve el que crea el diccionari llatí- valencià, en ple sigle XV.
Imagineu-vos, per un segon, quant orgullosos tindriem que estar tots els valencians, de tindre un clasic tant important. ¿Saveu, quants carrers te el nostre escritor? Segur que no. ¡¡Un!!, en tot lo Regne. ¿I saveu a on es troba? En Albal, dabant mateix de la seua torre. No vos pareix vergonyós. Joan Esteve te els mateixos carrers, en Valencia, que qualsevol etarra en el Pais Vasc.

Ara amen pel mes famos de tots els nostres clasics, Ausias March. ¿Algu sap este home quin estil gastava? correcte la poesia. ¿Sabeu que el pancatalaniste Raimon va agarrar un vers d'ell i el va titular (ans els poemes anaven numerats, este es el XLVI) , traduir al català i cantar? i lo mes curiós, el PP de Valencia ha distinguit la seua darsena del port, fent un edifici blanc, com no ficant el mon inventat per este "Veles e vents" . Encara que s'ampenye en dir que este es el començament del poema. Yo tambe l'he llegit:












Pero n'hi han molts mes escritors valencians, que han escrit sobre el mar i sobre els vents. Pero estos estan amagats en garberes de llibres antics que no convé traure a la llum.

Imagineu-se per un moment, que Ausias va ser ficat en dubte fa doscents anys per l'occitania. El consideraven seu, i tots els valencians, en proves i documents demostrarem que era valencià. De Gandia. Uns anys mes tart, Els catalans feren lo mateix, aplicant una tesis, d'un possible nebot seu que vixque dalt de l'Ebre. El seu intent fon fallit. Pero hui en dia, i gracies als nostre politics, este gran autor, cavaller i falconer real valencià, al qual la cultura valenciana li dedica el dia del seu naiximent (3 de Març) l'homenage mes gran que es ser dia de la cultura valenciana. Puix, be com dia, gracies als nostres politics, hui Ausias March es un autor català, casat això si, en la germana de Joanot Martorell ( El del Tirant lo Blanch) atre català segons ells.

Fins ací hem arribat, fins a que Joan Esteve ha passat de ser el primer creador d'un diccionari de llengua romanica, ha ser un oblidat per tota la societat. I que les peses mes importants de la nostra lliteratura, siguen hui en dia postillades en totes les biblioteques baix el fatidic CAT.

En fi, mosatros a lo nostre, i...
A QUI LI PIQUE QUE SE RASQUE

De nou gracies Alerta i Acció.

6 comentarios :

  1. Anónimo dijo...

    Hola, soc el que et va reguntar al post de les fotos d'aledua. Preferiria no donar la meua direcció per motius de seguretat, pero res, tinc curiositat pel que escrius i sobretot per qui eres. Fa molt que vas estudiar a la EFA?? que estudiaves??.........

    Per altre costat m'agradaria que tanta gent que sap tant i tot el rotllo, no escrigueren per escriure i donant-se-les de "listillo" i aportara documents o copies i tal. Es molt bonic dir: este tio va fer açò i lo altre i quedar-te mes ample que llarg.

    Res jo per ara encara que no t'agrade continuare creient en la unitat de la llengua i en els documents i aportacions REALS que fan, per exemple a www.antiblavers.info

    pegat una volteta per gust, i ja em contes.

    Salut!

  2. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Te vaig a contestar, simplement, per que veges, que apart de no ser un "listillo".
    Primera de moment he fet aportacions prou mes que demostrables de tot lo que he escrit.
    Si me dius en quin punt he ficat algo que no siga veritat, yo encantat te donaré la documentació.
    Per segona, lo de l'unitat de la llengua heu he demostrat en varis llocs, pero com vols proves, mes de les que t'he donat, dedicaré un articul, soles per a tu. Pero, t'advertixc ya que no t'agradarà.
    Tercera, no conec eixa pagina, pero pel seu nom deu de ser contraria al BLOC, ya que ells son els autentics blavers, que defenen la quatribarrada "amb" blau. Yo en canvi, defenc com a meua bandera i insignia a la Real Senyera Coronada. Que apart de ser l'unica que rep honors reals en lo mon, es una de les que va raptar i lluir com a triumfo en Madrit Franco el dia de la victoria, per considerar-la republicana i independentista. Teu ensenyaré en atre fill.

  3. Anónimo dijo...

    Home, ¿en tantes pagines que tens ací al costat, soles te s'ocurrix ficar antiblavers?
    Podries pegar una miradeta a una d'elles, en la diversitat està el gust.
    Un abraç JOSE.

    Anonim, quant ell diu que te dedica un articul, te'l dedicarà, segur. ¡¡Quines ganes que tinc!!

  4. Anónimo dijo...

    Jo per mi encantat si dius que em demostraràs tot el que dius.

    Ara, lo de antiblavers ho pose perque ahi també hi ha moltissima documentació i unes 1400 imatges (si si, 1400) de quatribarrades al País Valencià, i no son de fa quatre dies precisament... vols dir que hi havia catalanistes fa tants anys?? Bo, encantat de poder parlar en una persona civilitzada d'aquestos temes, ja que la gent que pensa com tu, no solen tindre 4 dits de trellat.

    Una salutació, i espere impacient la teua resposta.

  5. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Home en el Pais valencià( preferixc el nom constitucional de Regne de Valencia), pot ser que hi hagueren catribarrades, ya que el Regne formava part de la corona d'Aragó, a l'igual que Catalunya, i ans els Contats de la Marca Hispanica, i el Regne de Mallorca.
    Prova d'açò, es que molts pobles conserven en el seu escut, la cuatribarrada. Lo mal, es que des del sigle XIV Pere el ceremonios, va normalisar el numero de barres (quatre) ya que ans, el emblema del Rei, era de dos (ya teu demostraré, tinc un Real Valencià en la bolchaca, entre atres coses)i a Valencia, i al seu regne li va afegir la corona, i el blau, com a victoriosa i lleal al Rei.Pero això ya teu demostraré.
    Lo mal, es que hui en dia, tot lo que te quatre barres, es considerat català, quant ells mateix, mai han tingut soles les barres, mira l'escut del Barça (la part de dalt, la cuatribarrada, i la creu, era el seu escut, i la seua bandera) i voras, com també, era una variant de la bandera d'Aragó.
    En fi, que me estenc massa. Ya heu aniras veent.

  6. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Per cert, no pots ajusticiar a gent que no coneixes, tots els extrems, son mal vists.Gent mal educada, n'hi ha en tots els pobles.