YO SE QUI SOC. Vicent Savall
Nova pagina de la RACV

Seccio llengua i lliteratura

Paraules valencianes i traducció al català i al castellà

viernes, 24 de diciembre de 2010

Les trobades . Especial per a la gent d'Aledua i alrededors.

Esta es la targeta de felicitacio que s'ha repartit enguany pels bars i botigues de Llombay. Una felicitacio prou lleja (tot s'ha de dir), i plena de desgavells.
Pero lo mes important de tot es que esta felicitacio, igual que els seus promotors se declaren autentics valencians. ¿Aixo es de veres?

Com diu el dit castellà, "per a mostra un boto" i yo vos en he oferit dos que son realment: Escola Valenciana i Escola Valenciana 2.
Vos recomane que els llegiu, sobre tot per a refrescar la memoria, encara que intentare en este articul resumir i ampliar lo que s'amaga baix de les misterioses trobades.

En primer lloc aci tenim la presentacio feta en Llombay el 10 de novembre passat a on podeu vore part dels representants de l'Ajuntament de Llombay presentant les trobades.
Si voleu mes explicacio sobre aço... aci
Despres intentarem explicar el curriculum d'Escola Valenciana per a poder comprovar realment que es i a que se dedica.
Dir que Escola Valenciana no conta en un curriculum tant gran com ells volen fer ceure, puix no foren inscrits com a entitat dins de la Conselleria de Justicia i Administracions Publiques de Valencia fins el 4 de Maig de 2010. Pero que pel contrari, funciona en les nostres terres de forma ilicita des dels anys 90.
El seu plantejament pancatalaniste mes que provat, es molt estens, pero crec que pel fet de l'espai d'esta carta, podriem resumir-ho en uns poc eixemple:

  1. Este eixemple, es el mes conegut, ya que va ser publicat per Levante l'any passat i es la subvencio donada per Carod Rovira des de la Generalitat Catalana per valor de 290.000 €uros per activitats relacionades en la promocio del català en el Pais Valencia.

  2. Premi Joan Corominas per l'Actuació Cívica com a col·lectiu de la CAL, 2003. (¿qui es el CAL?) Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana.

  3. Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2006. Sense comentaris, ¿no?

  4. Premi de l'Associació Econòmica d'Amics del País, 2007. ¿qui son amics del Pais? Sense comentaris, des de Barcelona la burguesia Catalana premia a Escola Valenciana, per ser tot lo contrari,clar.

  5. Premi col·lectiu Francesc Macià, 2009. Un premi en nom del fundador d'Estat Català, home... molt valencià no pareix.

  6. Xarxa d'Escoles que segons els seus creadors " És un projecte de Vilaweb, Escola Valenciana i Òmnium-Escola Catalana per tal que l'alumnat dels centres educatius facen periodisme digital en la nostra llengua a partir de blogs on participen centres valencians, catalans i mallorquins." ¿De quina llengua parlen? Per a aclarir un poc , crec que en Catalunya no parlen valencià, ¿no?.

  7. Menbre de la fundacio puntCAT que en la seua pagina se definix com ( una entitat sense ànim de lucre, inscrita amb el número 2100 al Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya. Els beneficis de l'operació del Registre .cat es destinen a assegurar la continuïtat i viabilitat d'aquest, potenciar la Societat de la Informació en els àmbits catalanoparlants i emprendre accions per a fer el domini assequible a tothom.) I a on se mostren els seus membre dins del Patronat:

    El patronat actual està format per:

  1. Es mes, en Xixona, Sant Joan i Alacant gracies als seus ajuntaments, i en colaboracio en l'Institut d'Estudis Catalans fan cursos de catala per als que vullguen asistir.
  2. Premia a grups de musica poetarres com Obrint Pas al que premià en la gala de l'any passat "per la seva llabor social i defensa de la llengua catalana"
  3. I per ultim premi Creu de Sant Jordi de 2010. ¿Sabeu que son? (vos ho escrivim segons figura en sa pagina) "El Premi Creu de Sant Jordi és una distinció de la Generalitat de Catalunya creada a partir del Decret 457/1981 de 18 de desembre amb la finalitat de «distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural»" Pero demanem per favor que visiteu este enllaç per a poder comprovar aço "Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua
    Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua Entitat cívica, formada per una xarxa d'associacions, que té per objectiu la normalització del català en tots els àmbits d'ús, amb especial incidència en el sistema educatiu. En reconeixement a la vàlua d'aquesta tasca i la seva extensió a diferents sectors d'activitat per tal de vertebrar el País Valencià des dels punts de vista nacional i social."
  4. I per si encara queden dubtes, vos presentem a l'anterior director d'Escola Valenciana en un video que te prou vida pel You Tube, pero que segurament vostes no hagen vist encara.



En quant a les trobades, dir-vos que van ser un proyecte fet realitat en 1986 i en paraules d'Empar Granell (una de les creadores d'Escola Valenciana i de les trobades ) diu que Escola Valenciana "És una entitat que promou la nostra llengua en l'àmbit educatiu, de fet el buc insígnia són les Trobades d'Escoles en Valencià que reuneixen cada any més de 200.000 persones per demostrar l'estima al valencià, el nostre català, en actes festius i reivindicatius comarcals."

En fi, espere que en Llombay no pugam vore mai fets com els del següent video, a on els alumnes del IES LA Safor contesten certes preguntes de forma que recorda a l'Alemania NaZi del sigle passat.


Que Deu mos pille confessats

8 comentarios :

  1. Marquesat dijo...

    Hola! mira tu per on, ja sabia jo q escriuries algo sobre les trobades a Llombai... jajaja un amic em va dir si volia ajudar en l'organització, aixi que estaré al corrent de tot i ajudare en tot el que es puga, be, i a qui no li agrade que no vinga, pero agrairiem tambe que no molesten, es trist vore com alguna gent no te vida social i nomes pensa en fotre als demes.

    Bon nadal i bon any!

  2. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    jajajaja me pareix que per una volta estic d'acort en lo que dius.
    Es trist vore com alguna gent no te vida social i nomes pensa fotre als demes ho dius tu que m'escrius el mensage la Nit de Nadal a les 7 menys quart de la vesprada jajaja.
    Per cert, una cosa que me comença a mosquejar:
    * Algo ¿aixo no es castellà?
    * vore ¿pero no me dius que s'escriu veure?
    * I per ultim en la felicitacio estrela ¿recordes la discussio en la que me dies i juraves que s'escrivia estel, i que estrela era un castellanisme?

    Realment no se a que jugueu, pero me pareix molt trist que certa gent sense vida social, faça este tipo d'events enardint la llengua catalana i enganyant a la gent de que defeneu la valenciana, quant realment la sumiu a un simple dialecte del catala.

    ¿Ho saben ells?
    Crec que no,per lo que si no t'importa, los ho explicare a vore que opinen

    Civilisadament, clar ;)
    BON NADAL

  3. Marquesat dijo...

    La nit de nadal es per la nit no? si les 7 de la vesprada per a tu ja es la nit... resulta q algunes persones treballem, i nomes acabar mira, em va pegar x vore si hi havia alguna novetat al teu blog.

    Sobre questions de llengua ja et vaig dir que jo soc el primer que comet faltes i gaste castellanismes, i el que faig es intentar millorar a poc a poc, sent no poder fer-ho millor, si no recorde mal jo també t'he rectificat algunes paraules mes de 4 voltes, aixi q millor calla't.

    Per altra part, el que et volia dir es que en la vostra pàgina (anglesa deu ser perque tan valencians i posar eixe nom...)alguna gent ja esta quedant per a vindre a fotre i donar pel cul, si senyor, aixo es aprofitar el temps lliure!

    Ah! aixo de que gent sense vida social organitze estos actes... perdona'm pero opine tot el contrari. Aci cadascun enalteix el que creu correcte i si a tu no et pega be, mires cap a un altre costat i punt, no cal que vingueu a fer la mà, comprens? i jo no enganye a ningú, allà on vaig i es parla del tema dic en el cap ben alt Valencià=Català. Si voleu vindre a fer el ridicul vingueu, total una volta mes...

  4. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Si tranquil Marquesat, la Nit de Nadal sol ser tot el dia encara que realment es la Nit quant es la festa (Si no recorde mal en castellà se diu el dia de Noche Buena). Pero tu tranquil, per cert, eres molt afortunat per tindre faena, sobre tot en els temps que corren.

    I com no, gracies per entrar un dia tant senyalat a fer-me una visiteta, teu agraïxc, en serio.

    Per una atra banda, aixo era lo que yo volia sentir, que defeneu el catala, no el valencià. Lo que yo no se es per que collons dieu que defeneu el valencià, si realment lo que voleu es fer-lo desapareixer engolit pel catala.

    En quant a eixa gent que tu comentes de Valencia Freedom (web creada per a denunciar l'invasio pancatalanista en el nostre Regne, per aixo està en angles. Si vols pots vore les seues seues campanyes) simplement patixen del mateix erro que molta gent que anira segurament a les trobades. Els havien dit que era en favor del valencià. I com no, tot acte valencianiste que se precie sol contar en el GAV, i demes entitats valencianistes.
    ¿Acas no es un acte per a tota la gent?
    Pero ara sabent com tu be has dit que es un acte catalaniste, que enaltix la Llengua Catalana, igual mira per a on no acudixen, com no ho fara molta gent.

    En fi, Marquesat, com t'anava dient...
    Que passes bones Festes

  5. Billy dijo...

    Em pareix un insult i una manipulació lo que fan als nostres chiquets en les trobades on se diu que es valencia i es un exaltament pur i dur a la llengua catalana, on el valencia no apareix per cap de lloc.
    Molt be ALEDUA per denunciar estos fets de terrorisme cultural i mes en contra de chiquets valencians un acte repugnant que assoles apàtrides sense consciencia valencianista i pagats per el catalanisme poden portar a terme.
    Ser un renegat deu d'estar de moda.

  6. Fone dijo...

    como siempre un gran articulo,que llena de tristeza,pero hay que seguir denunciando una aferrade

  7. Marquesat dijo...

    Ampliació de l'article? jajaja pobret! no patisques tant home! estàs obsesionat xe! valencià=català... esq vols fer vore q algú ho amaga i no es aixi! ho diem tots amb el cap ben alt!

    Tu tranquil home, dorm per la nit com sempre, q estos no et donen de menjar a tu! dorm tranquil!

  8. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Hey Marquesat, Bon Any home que no costa res ser cortes.
    En quant a l'ampliacio, si recordes es lo que vaig ficar al final de l'articul, pero com he estat entretengut en les festes, no ho havia pogut acabar.
    Tu tranquil, yo solc dormir be per les nits.
    Pero, com be has dit, yo denuncie en esta pagina curiosament aixo. Que el valencià no es catala.
    I com be dius de bades, sense cobrar, soles per simple amor a ma terra i a ma llengua.
    Pareix mentira que me seguixques tant de temps.
    Per cert, ya vorem que pensen els pares sobre lo que tu i atres els voleu fer creure, sobre tot ara en eixe doble nom valencià-catala.
    Per a la teua informacio, dir-te que en el congres de Llingüistica Romanica que se va celebrar en Setembre en l'Universitat de Valencia, no va haver cap ponent que la defenguera.
    En fi, tu mateix, pero com pots vore yo continue treballant i de bades ;)