YO SE QUI SOC. Vicent Savall
Nova pagina de la RACV

Seccio llengua i lliteratura

Paraules valencianes i traducció al català i al castellà

martes, 8 de septiembre de 2009

¿Dos noticies bones, o dos veritats com a temples?

El divendres per la vesprada, tots els valencianistes forem obsequiats en una nova bona noticia. Segons el jusgat numero cinc de Sueca, es dictava un auto de sobreseïment lliure i sense delicte sobre els quatre jovens detinguts el divendres catorze de decembre de dosmil set per impedir una presentacio d'un llibre en el casal Jaume I de Sueca, un acte al que acodia Eric Bertarn, un jove aprenent de terrorista (segons la Fiscalia de Menors) que reclamava l'etiquetat en català a les empreses, ficant un plas per a les seues amenaces, que mes tart firmava com "L'exèrcit del Fènix", i protagonista del llibre "Èric i l'exèrcit del Fénix", escrit per Victor Aleixandre. Com se pot comprovar, era un homenage a un jove coaccionador. Tot un acte de tolerancia i bones formes. Sense cap dubte.
Aci vos deixe la noticia.

Según ha informado hoy a la agencia EFE el letrado y Presidente de Coalicio Valenciana, Juan García Sentandreu, la Jueza titular del Juzgado de Instrucción número cinco de Sueca (Valencia) ha dictado auto de SOBRESEIMIENTO LIBRE SIN DELITO contra las personas imputadas por los hechos acaecidos en la localidad valenciana de Sueca durante la presentación del libro "Èric i l'exèrcit del Fénix" del periodista y escritor catalanista Víctor Aleixandre y al que también asistió el protagonista de la historia, Èric Bertran.

Unos cincuenta jóvenes pertenecientes a Coalicio Valenciana i GAV irrumpieron en medio del acto en el Casal Jaume I de Sueca profanando gritos de «puta Catalunya» , «som valencians, mai catalans» y «Èric a la foguera» , entre otros.

Cuatro jóvenes fueron detenidos por el cuerpo policial todos ellos pertenecientes al área metropolitana de Valencia. La Guardia Civil también acudió a la zona tras las diferentes llamadas que recibió de los asistentes al acto.

En el auto dictado por la Juez de Sueca se sostiene que "el presente procedimiento se incoó por los hechos que resultan de las anteriores actuaciones, habiéndose precticado cuantas diligencias de investigación se han estimado esenciales para determinar la naturaleza y circunstancias de aquellos y las personas que en ellos han participado".

A este respecto ncabe destacar que uno de los que declararon por vía de exhorto judicial fue el propio presidente de la Juventudes de Coalicio Valenciana.

En los fundamentos jurídicos, la jueza concluye que "de lo actuado no aparece debidamente justificada la perpetración del delito que ha dado motivo a la formación de la causa, por lo que de acuerdo con lo dispuesto en los artículos 779-1,1ª y 641-1 de la Ley de Enjuiciamiento criminal, PROCEDE DECRETAR EL SOBRESEIMIENTO PROVISIONAL DE LAS ACTUACIONES "

Para el letrado de la defensa, Juan García Sentandreu "los valencianistas estamos empezando ya a estar hartos de tanta mentira y de tanto victimismo catalanista. Las provocaciones del nacionalismo catalanista a la identidad y a la legalidad valenciana y constitucional es lo que no puede quedar impune y ellos deben de saber que a cualquier provocación o agresión, el valencianismo siempre tendrá la oportuna respuesta".

Pero aixo no es tot, despres de tancat este jui, queden en l'aire moltes preguntes. ¿Que passa ara en les queixes que van fer el Moviment Contra l'Intolerancia? Si, eixes queixes que van fer perillar la presencia dels Jovens del GAV en Expojove, eixes queixes, que van fer que fora expulsat i denunciat el GAV pel Consell de la joventut de Valencia (CJV). En fi, eixes queixes i denuncies fetes sense bases, puix segons la Constitució Espanyola, en el Titul I comença dient "la dignidad de la persona es un derecho, de la misma manera que se garantizan el correspondiente al honor y la presunción de inocencia." que mes o manco, es resumiria en la tipica frase, de que "tots som inocents mentres que no es demostre lo contrari". ¿Tots?, tots manco el GAV, clar. ¿I ara que?. ¿que fem ara en eixe moviment contra l'intolerancia?.

Per cert, parlant del moviment contra l'Intolerancia, me recorda a la segona bona noticia. Que realment, no es bona, es mes be llamentable, pero com he dit ans, es una veritat com un Temple.
I es que resulta, que el divendres tambe, en la web valenciafreedom, apareixia una noticia mes que sorprenent, Estevan Ibarra president del Moviment contra l'Intolerancia, te un passat mes que sorprenent. Va ser detingut, i damunt, va ser citat el dia 5 de setembre de 1978 per la Vanguardia. Ad aso no li fariem cas, tots podriem haver fet algo, o puguerem haver segut detinguts, recordeu el Titul I, pero es que Estevan Ibarra, va ser detingut per ser membre del FRAP Front Revolucionari Antifascista i Patriota. En fi, un grup terrorista que va eixercir entre el 1973 i 1978 esta llavor sobre membres de la Policia Politica i de la Guardia Civil.
Tot un eixemple de tolerancia, si senyor. Tot un eixemple de tolerancia i de subvencions per part dels nostre politics. ¿Quin fi tenen estes subvencions?

Espere que despres de ser lliberat el GAV dels Juis, aclarint la seua inocencia, i despres de vore, contra qui lluita el GAV, i qui es realment este Ibarra, el Consell de la Joventut de Valencia, rectifique sobre el GAV, i el torne a incluir com a associacio dins del Consell, puix com be diu el seu comunicat escrit en Levante "Ya en ese momento consideramos que esto suponía un grave prejuicio hacia el movimiento asociativo y vulneraba los principios de convivencia, respeto y tolerancia y más cuando se recibieron amenazas y actitudes agresivas de estas personas hacia miembros del organismo juvenil" O siga, a dia de hui, es el GAV el que ha segut amenaçat, i els seus membres els que han vist com la tolerancia i la convivencia els donava l'esquena per part d'este Consell.
Llavors fent una crida al moviment associatiu, i respetant tots els principis de respecte i tolerancia, no vec el per que de la seua no inclusio dins del citat Consell. I la retirada de les queixes d'este sobre la inclusio del GAV en Expojove.
Per atra banda, no demane que els mijos de comunicacio demanen perdo, es lo minim que podrien fer, per que tots sabem de sobra a qui pertanyen, i qui son els que els abalen.

Vixca les joventuts del GAV i tots els seus membres

20 comentarios :

  1. Fora la AVL dijo...

    El temps coloca a tot el mon en el seu puesto!

    El catalanisme es a soles el nou fascisme e imperialisme del sigle XXI

    VIXCA EL GAV!!

    MES DE 30 ANYS EN PRO DEL POBLE VALENCIÀ!

  2. marquesat dijo...

    Hola amic! M'encanta com parles i escrius sense criteri, per a començar et puc dir que he tingut el plaer de conèixer l'Èric en persona, i es un xaval molt agradable. Simplement dir-te, que la verdadera història es que un xavalet de 14 anys va enviar a l'empresa "DIA" correus electrònics demanant l'etiquetatge en català, i amb una amenaça (deu meu!) dient que l'exèrcit del Fènix prendria represalies... (l'Exèrcit del Fènix tinc entés que es algo dels llibres de Harry Potter, ja veus tu quin crim!). Be, a causa d'això va anar la guardia civil a sa casa i el van tractar com un delinquent qualsevol amb només 14 anys, el van pressionar per a que diguera el que ells volien escoltar i ell amb 2 collons els va dir la veritat simplement, i com no tenien res contra ell al final li van donar la raó. No parles de les coses amb tanta facilitat si no t'informes un poc antes fes el favor, que estas deixant nom. Per altra banda, l'acte que va haver a Sueca era de presentació del llibre i ell anava a contar els fets i promocionar-lo. (i no era enaltiment de un terrorista com tu fas vore a l'article) Per acabar, els joves del GAV van entrar xillant i pegant patades a les cadires i noseque mes coses que em van contar i ara ja no recorde masa be, si tu creus q els moniatos eixos tenen la raó, be per tu.

    Segurament se m'ha quedat alguna coseta per dir, pero esque no recorde ara mateixa tot.

    Un plaer tornar-te a llegir amic!

    salut!

  3. Anónimo dijo...

    Felicitas per esta nova victoria.BJOE.

  4. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Amic marquesat, com be dius es tracta d'un chaval, que va enviar uns mensages a empreses com Carrefour, Dia, i mes dient-los que devien de rotular en català, amenaçant-los i donant-los un plaç, per a mi es coagcio, i per a la justicia tambe.Prova va ser el jui.
    He de dir, que en el jui, en temps dels juïns del 11 M ERC va acompanyar al chiquet, i van ser ells els que li donaren tot el suport, igual que la vostra vilaweb eixa, que el va proclamar català de l'any.
    Per cert, en lo referent a Sueca, crec que t'han contat massa coses.
    El GAV simplement va protestar, foren els del Jaume I els que van utilisar la força per a esperdigar-los, obtinent la resposta d'estos.
    Pots vore la sentencia, i voras, com res de res, soles actuaren en defensa propia, ¿o es que quant a tu te peguen no te tornes?
    M'alegra saber que sempre puc contar en la teu punt de vista.
    Pero esta volta, la justicia diu aixo, no m'he inventat res.

  5. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Per cert, Marquesat, conec molt be a tots els jovens del GAV, i sobre tot als que anaren a Sueca.I creu-me no son violents per a res.
    Com be diu la sentencia, l'entrada era lliure, "Unos cincuenta jóvenes pertenecientes a Coalicio Valenciana i GAV irrumpieron en medio del acto en el Casal Jaume I de Sueca profanando gritos de «puta Catalunya» , «som valencians, mai catalans» y «Èric a la foguera» , entre otros"
    O siga, de violencia res.
    La violencia començà quant els membres del casal arremeteren violentament contra els jovens.
    I ara te pregunte ¿Acas no arrapa el conill quant entra el furo en la cachapera?
    ¿O me vas a dir que els conills son agressius i fascistes?

    Ah, ficat a dir, te recomane que no gastes el terme chaval, que encara que l'escrigues en una X superatomica, continua seent un castellanisme com la copa d'un pi, gastat ademes pels castellans del Cap i Casal, que han parlat tota la vida el castellà, i han segut motiu de risa quant han anat al poble de vacacions.

  6. Anónimo dijo...

    Marquesat, no defengues tant als que imponen una llengua aliena en esta terra i preocupa't més de salvaguardar la Real Senyera i la llengua valenciana.

    Qui defen als fascistes catalanistes se torna nazi.

    LoRegne

  7. Marquesat dijo...

    M'encanta com es crea debat! jajaja
    Val, anem per parts. Si com he dit era un xiquet, (se que xaval no esta ben dit, però ningú es perfecte, son paraules que adaptem de la gent en la que em solc relacionar) de només 14 anys!!! has llegit be?? 14!!!! coacció... be, si tu ho dius... qui no ha fet tonteries als 14 anys? no em sembla massa correcte donar-li tant de bombo a una simple malifeta d'un xiket aborrit.

    Per altra part, es veu que et sembla bonic que s'altere un acte de forma violenta menys preant a la gent i dient burrades com va fer esta gent, sincerament t'ho dic, si arribe a estar jo i tinc l'ocasió, els havera pegat una hòstia i molt agust. Tu si vas al cine o al teatre o a la presentació d'un llibre i apareixen 4 moniatos xillant i criticant l'acte no t'enfades?? mare meua... be, alla tu en les teues paraules, defen el que vulgues eres lliure, però si ho penses be raó en tens poca.

    I per últim, al "lumbrera" de dalt, dir-li que parenga un poc a escriu-re, tots tenim fallos però... impon?? fa mal a la vista!!
    Ah! una altra coseta, jo no menysprearé mai la reial senyera, la considere tant valenciana com la que més. Però també defenc les senyes històriques que crec que ens pertanyen, i de llengua aliena res valent. Tots sabem d'on eren els repobladors que van vindre a València després de la conquesta... però aixo no es ara tema a debatre. i la perleta última: "Qui defen als fascistes catalanistes se torna nazi." simplement dir-te, perquè dius eixes coses? tu no estàs be del cap? Tu creus que pots relacionar el catalanisme (com vosaltres anomeneu) amb l'holocaust nazi? estas per a que et tanquen. Res mes, continua escrivint Aledua que jo segueixc els teus articles molt agust.

    Una salutació de nou.

  8. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Val, per parts, com be dius tu jejeje
    O siga, que un jove de 14 anys coaccione a varies empreses en amenaces, es un cosa de chiquets, pero que uns chiquets de 15,16 i 17 anys, reclamen o chillen en un acte catalaniste, es un acte de bandalisme.
    Benvinguts a l'Espanya llibertaria.
    Mira, ya t'he dit, que els incidents llamentables d'espentes i patades els començaren els membre del Jaume I, i que realment, tot era una simple protesta pacifica res mes. Creu-me, si lo primer es una cosa de chiquets, lo segon tambe pot ser, en la adolescencia passen estes coses.
    Per atra banda, no me demostres molta coherencia. Si busques la no-violencia en la Wiki, apareix com a metodo no violent, la manifestacio pacifica, i el bloqueig.
    http://es.wikipedia.org/wiki/No_violencia
    Be aclarat, i ara atra cosa.
    Crec que no t'entenc,¿ dius que de aliena res?¿que mos van repoblar?
    O siga, tu mantens que aci en Valencia vingueren uns doscents catalans i que no hem parlat res des de eixa data fins al 1909 any de la creacio del catala mira, mira...
    En quant a lo de nazis i fascistes, es simple.
    L'Alemanya de Hitler, va ensenyar a jovens Austriacs per a despres defendre el Alemà en Austria com a signe de cultura. Estos mateixos jovens feren forta la frase de que qui parla Alemà, es Alemà. i la posterior invasió d'Austria.
    ¿No te sona?
    Ademes, tu mateix m'hs tachat de fasciste, a mi, no me veig a les portes d'una camara de gas apinyant a la gent per a que entre.

  9. Marquesat dijo...

    No es el mateix dir-te feixista que nazi. Feixistes hi ha molts, i sper si no ho saps el primer al que se li va atribuir aquest mot no es Hitler, sino Mussolini. Feixista pot ser un o altre, no era nomes hitler i mussolini, pero el terme nazisme si que només van ser els alemanys de Hitler, que quede ben clar.

    El que volia recalcar es que els del GAV feren l'imbècil igual o més que Èric Bertran.

    Per altra part aixo de pacifistes que tu dius... els blaverets que conec jo de pacifics i nets tenen ben poc, que posen molt orgullosos les seues pintadetes a VF. Amb açò no vull dir que els catalanistes siguen mes nets, pero almenys que quede clar q els del gav no son uns santets. saps que diuen? qui no vulga pols, que no vaja a l'era. Si eixos moniatos no volen cobrar mes, que no boicotejen res mes i que aprenguen a respetar. Res mes.

    salut!

  10. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Estic en tu Marquesat, no es lo mateix.
    Fascistes, com Hitler i Musolini n'hi han molts, pero nacional socialistes (nazis) soles els que son nacionalistes i socialistes.
    Per atra banda, totalment d'acort en tu, tant els del GAV com Eric feren lo que creïen convenient, per a defendre la seua terra, per a tu el imbecil, per a mi soles aixo.
    En quant a lo de les pintades, si tens en conte, que el GAV està totalment vedat pels mijos de comunicacio, te trobaras, en que d'una forma o atra tenien que protestar contra l'imposicio pancatalanista que tant de mal ha fet i fa a la nostra cultura. I que els nostres politics preferixen seguint acachant el cap i parant la ma, con el Tio Conrado de l'articul següent.
    Com veus, encara tenim coses en comu.

  11. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Ademes, Marquesat, tant lo de Eric com lo del GAV no haguera segut mes que una chicada de no haver segut pels politics, que s'encarregaren de criminalissar els dos actes, i de fer-los propaganda.

  12. Marquesat dijo...

    "O siga, tu mantens que aci en Valencia vingueren uns doscents catalans i que no hem parlat res des de eixa data fins al 1909 any de la creacio del catala mira, mira..." eixa perleta em soltes?


    [1322] El metge valencià Berenguer Aimerich ensenyava en l'Estudi General de Montpeller, ciutat llavors sota jurisdicció dels reis de Mallorques-Rosselló. El tal metge traduí de l'àrab "in vulgare cathalenorum"

    et pose este exemple com et podria posar molts mes... simplement per a que veges que la data es de prou avanç que 1909 com tu dius.

    Per altra banda:
    Aquest axioma (que una mínima població no pugui imposar la seva llengua a la majoria) primer de tot dir que és fals, sinó veure exemples com el francès a Haití o el turc a Turquía. En tot cas, existeixen altres estudis fets per historiadors professionals que vénen a establir que en els primers moments de la reconquesta els colons catalans constituïen vora del 60% dels repobladors. També una cosa que es callen els blaveros, és que la immigració des de Catalunya no només va ser a la segona meitat del segle XIII, sino que les onades migratòries des de Catalunya van continuar i continuar al segle XIV, fins que la pesta negra va fer que a Catalunya no hi haguera més excendent demogràfic (la mitjana de fills per dona era molt més gran a l'Edat Mitja que avui en dia, i les condicions que oferia el PV eren molt atractives que no pas el sistema feudal del Principat).

    salut amic!

  13. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Home Marquesat, veig que has fet els deutes.
    Anem per parts.
    Es de sobra conegut, que els cults valencians, foren mestres en Montpelier i Lleida.
    I es tambe conegut, que els catalans, parlaven un romanç, d'igual manera, que heu feen els valencians.
    Durant molts anys, els catalans, baix l'ombra de la repoblacio, han venut, que els repobladors duien l'idioma baix del barç, per a educar als incults valencians.
    Es per aixo, que els valencians, ya en el sigle XIV, disponguerem d'un diccionari, escrit en llati i valencià. Com tambe, es cert, que els valencians, traduïren la primera Biblia que va ser traduïda del llatí a llengua romanç. Es mes, va ser en valencià, en l'idioma en que se va imprimir per primera volta en la peninsula, i va ser el valencià, la primera llengua romanç en tindre un sigle d'Or.
    Per contra, un idioma com el català, no va tindre un diccionari fins al 1917, per lo tant, encara que tinguera una codificacio, no està arreplegada, i tambe, el català, ha careixcut de Sigle d'Or, fins al sigle passat, gracies als seus autors.
    Per això, i segons les lleis filologiques en vos recolzeu vosatros, el català, no es reconegut com a llengua, fins al 1917, mentres que el valencià, va ser una llengua culta i codificà en el sigle XIV.
    Per atra banda, n'hi ha que tindre en conte, que els verdaders catalans, foren els payesos, que foren esclavisats per Ludovico Pio allà pels anys 800, i que no foren lliberats, fins el 1486 per la sentencia arbrital de gauadalupe, signada per Fernando II d'Aragó.
    Si ad aço li sumes que tant Lleida com Tarragona no formaren part dels Comtats fins el sigle XIV, i que mes de la mitat de donacions foren reprochades per obligar al seu nou amo a viure en elles. Mos trobem, en que Valencia, tansols 67 anys ans era ya centre cultural del Mediterraneu, es conquistada per Aragó, i llunt de dotar-la duns furs en llatí, llengua en que es dicatven les ordres en este temps en tota la Corona, si no en romanç, per que el poble puga acatar eixes normes.
    I no soles això, si no que Pere Pasqual, naixcut en Valencia i batejat en l¡'Iglesia del Sant Sepulcre, ¿recordes?, va escriure unes quartelles en romanç, per a que la gent puguera resar, uns anys despres.
    Puix el resultat, es simple, Valencià, parla el Valencià, des de fa mes de 800 anys,i es en eixa llengua en la que ensenyaven i predicaven els seus habitants, inclus despres de passar les fronteres dels Comtats.
    I els verdaders conquistadors catalans, que vimgueren a la conquista, podrien tindre en la sanc tant de català, com de frances. Ya que els payesos, encara eren esclaus, i els Comtats, encara seguien perteneixent a França.No se com criaven les "conilles"(sense voler menysprear a ninguna dona)d'eixos repobladors, pero crec que els valencians, tambe tenien fills, ¿NO?
    I crec recordar, que en eixos temps, els emigrants, acabaven seent absorbits per la societat, sempre que ells acceptaren tant llengua com cultura.

    Huy, perdona, casi he fet un articul.
    Per cert, Marquesat,si eres tu (per que este tema crec que el teniem tancat), ultimament, parles un poc raro, m'ha costat d'entendre't.

  14. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Ah, per cert, me deixava un dat.
    En tots els llocs a on ha tingut lloc eixa imposicio, sempre ha segut a la força,o per lo manco aixina ha estat documentada.
    Tant l'espanyol com l'angles, com el frances impost en les seues colonies va ser introduït per la força.
    En el 1609, encara quedaven musulmans en Valencia que parlaven i resaven com a tals.
    No entenc eixa imposicio aci en lo Regne.

  15. Marquesat dijo...

    Si que soc Marquesat si, potser ho dius perquè he copiat un text que de segur l'ha escrit alguna persona que viu a alguna comarca distinta a la meua.

    De vegades a mi tambe em costa entendret saps?

    Quan dius "deutes" no se cert, però imagine que et deus referir a "deures", i "dat"? que es això??? dat mare meua!! "dada" o "dato" en castellà que es més lo vostre encara pero "dat"! molt fort.... be, fins la pròxima

  16. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    ¿Quant dius atra comarca, te referixes a atre punt llunt del nostre Regne, com yo hem podria referir a atra comarca escandinava, per eixemple? Per que ya me diras, com pots dir que aixo es valencià.
    En lo referen als meus fallos d'escritura, soles unes aclaracions:
    + deute, es deuda, i en esta frase, deuria haver ficat deure, deber, pero, si te fixes en el teclat, la T i la R estan juntes, es facil ticar l'incorrecta.
    + en quant a lo de DAT, crec que passaria lo mateix, en lloc de DATO, omitiria la O.
    Que per cert, no es castellana " Dato: cultisme del llati datum; català dada. Dicc. RACV."
    Per lo que no es un castellanisme, si no un llatinisme que confirma la nostra romanisacio.
    Espere que heu comprengues, moltes voltes solem fer fallos d'escritura, pero te promet, que a partir d'ara vigilare mes la meua.

    "FALLO:català fallada,; fall o fallo(Escrig Dicc 1851"

    Vinga un abraç, i perdona no haver contestat ans, coses de les vacacions jeje.

  17. Marquesat dijo...

    quant dic altra comarca em referisc a una del País Valencià, es nota prou que no has rodat masa per les comarques del nord... i alguna més. No tots parlem igual saps? pegat una volteta per les nostres terres i comprobaràs la amplitud de pronuncies i paraules que hi ha als diastints territoris.

    au, Salut!

  18. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Lo dit, ya sabia yo que era una comarca d'algun Pais estranger,que curiosament es diu com el nostre Regne.
    Mira Marquesat, vaig a dir-te alguna cosa que te pot ajudar.
    Esta semana he estat en Benassal, Ares, Cati, Morella, Castell de Cabres i Fredes de viage turistic, i si es veritat, que tots els seus lletreros estaven en perfecte català, la seua gent, sobre tot els mes vells, parlaven un valencià prou perfecte, encara que com a llindants tortosins, es mes, com a variant valenciana nomenada Area de transició (Valencià-Tortosi) tenen alguna que atra paraula un poc estranya, com la variant apichada que te alguna paraula castellana. Pero des de ahi fins a que siguen catalanes, te un bon pas, creu-me.
    Per cert, te comente un erro Dianstints, per que crec que Nord es català. Aci diem Nort.

  19. Marquesat dijo...

    L'error l'has fer tu mes encara del meu! jo he posat "diastints" i tu "dianstints" pero be, deixem-ho estar...

    per cert, jo en ningun moment he dit que siga català ni molt menys (encara que si que ho pense) pero el que vull dir-te es que el text que he posat dalt es tan valencià com català. Se que esta discussió no ens portarà enlloc pero almenys que quede clar, que tu mateix has dit que en algunes poblacions tenen paraules i pronuncies rares.
    Sense voles m'has donat la raó, perque parlen un poc diferent no vol dir que es un altre idioma.

    salut!

  20. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Correcte, Marquesat, unes poques paraules no canvien un idioma, pero la pronunciació,l'ortografia, el genero, el numero, els articuls, els demostratius, els possessius, els numerals, els pronoms indefinits, els quantificadors, els pronoms personals,les preposicions, les locucions preposicionals, els adverbis, els temps verbals, els usos dels verps ser i estar, les conjuncions, les interjeccions, la sufixacio lexica, la composicio i procediments de formació de paraules, i sobre tot el nom de la llengua, per que en tots estos pobles la gent es conscient de que parla i escriu valencià,...

    SI

    I no heu dic soles yo, heu diu molta mes gent molt mes culta i molt mes neutral que tu i que yo, creu-me.