YO SE QUI SOC. Vicent Savall
Nova pagina de la RACV

Seccio llengua i lliteratura

Paraules valencianes i traducció al català i al castellà

sábado, 1 de agosto de 2009

Un vaixell per ad estes vacacions


Correcte, eixe es el significat mes clar de l'estiu, comprar un vaixell per ad estes vacacions.
Si, es temps de calor, temps de cervesetes, i com no, temps de fer-se barralades en la taverna.
Estem en eixe temps en que soles mos apetix fer-mos coses fresquetes, liquides a poder ser, i en el cas de tindre que mossegar, fer-ho en verdures i frutes fresquetes.
Es el temps de comprar un vaixell.

Val, val, vosatros vos preguntareu de que va aço, puix anem a vore.
Fa unes hores, un amic meu, un tal anonim, m'ha rectificat i m'ha recriminat que escrivira vaixell en B, i se queixava de que yo no sabia escriure be, per que fea faltes d'ortografia.
Puix, be, el meu fallo, el desconeiximent del català. ¿que vols? soc valencià.
Per atra part, el fet de que conega el valencià. Llavors quant s'ajunten estos dos factors, sempre acaba apareixent el factor de la llogica.

Clar, per als catalans, un vaixell seria algo paregut ad aço de dalt. Lo que en valencià i castellà diem simplement barco. Pero, ¿que significa aço en valencià?
Per a contestar ad esta pregunta, res millor que entrar en el dicionari de la RACV i consultar, en valencià-castellà, el significat de vaixell. Vinga animeu-se, serà tot un descobriment.

Tornem al principi, en l'estiu, la gent sol eixir a fer-se la cerveseta, sol menjar mes verduretes, i com no. Es el temps de la salmorra.
¿I que te que vore açò en el vaixell? ¿no heu buscat el significat encara?
La salmorra es un producte tipicament valencià, segons els estudis podriem estar parlant de lo mes conegut que mos van deixar els moros ( si moros, es el nom conegut per tots de la gent de l'islam que habità entre mosatros 8 sigles).
Com diem, la salmorra es un producte tant valencià, com podria ser la paella. En ell apareixen tres elements tipics d'aci.
Per una part, les verdures, em sa majoria pimentons i tomates (sempre verdes i tendres), encara que ultimament han aparegut nous ingredients, com son l'alficos, els ciruelos, o els albercocs.
Despres, la sarjoliva, planta per exelencia de les nostres montanyes, i que junt al romer, marquen l'olor tant caracteristic de les nostres montanyes.
Per ultim, i com a punt decisiu, tindriem o be, una gerra, de fanc clar, o ve un vaixell (tambe de fanc).

Si, home, un vaixell. O, ¿encara no l'has buscat en el diccionari?
En valencià, un vaixell, es una gerra de diferents dimensions. Com la de la foto, o mes chicotetes.
Es per això, que yo, desconeixedor total del català, igual per ser valencià, no lligava un vaixell en V a un barco.
Per que encara que ha vist molts barcos sorprenents en esta vida, mai m'imaginava que n'hi haguera ningú que fora capaç de navegar dins d'un vaixell. i mira que he vist coses.
¿No me creeu, Bons valencians?
Mireu el diccionari de la GENCAT
Llevant de la sexta opció, que me resulta curiosa, pero com hui en dia, els chinencs han progressat tant, no hem es d'estranyar del tot, que existixca un vaixell, de carrega horisontal. ¿No existixen les llavadores?
Lo curios, es el punt 2. vaixeller, el que tripula el vaixell. Igual, es el que fa la salmorra, en Catalunya.
I el punt 10. vaixell. embarcació, que per les seues dimensions, la força propulsiva i la solidesa, es apta per a navegacions, o per a empreses nautiques d'importancia.¿Imagineu com seria la gerra?

Per cert, per a preparar una bona salmorra, hem de buscar les verdures verdetes (pimentó i tomata), a les que tallarem segons siguen.
Les tomates un tall horisontal, casi total, deixant un punt d'unió, i els pimentons dos talls verticals, des del cul al peçó.
Previament, en un vaixell, ficarem una quantitat d'aigua considerable. a la que afegirem uns trossos de llima, de normal quarts d'unes dos llimes.
Mes tart, afegirem les tomates i pimentons, ficant uns bons grapats de sal, i menejarem tot.
Despres de tot mesclat, es el moment de ficar la saljoliva. Que ficarem en posició vertical, i normalment en les vores del vaixell.
Bo, esta es la teoria, la practica, es algo mes complicada, encara que per l'experiencia, acabarem seent autentics salmorrers.
Mes informació, apretant en la foto.
En veritat, es tota una esperiencia, en dies com estos de calor, fer-se un trosset de salmorra acompanya per un porronet de cerveseta en llimonada.
Els que no saben fer-ne, i els que sabem a on està lo bo, mos vorem en la taverna de la tia Reme (la del Bala), que esta semana esta de festes i damunt veem passar la vaqueta.
Vinga anonim, desidix-te a vindre a terres d'Aledua, i te convidaré a una salmorreta, i a coneixer els vaixells que amaga la tia Reme en la seua Taverna.


7 comentarios :

  1. Anónimo dijo...

    vaja! casualitats de la vida xicon! que hui e estat en catadau mateix i a la taverna de la tia reme! jajajaja. Curiósa la barricada que posaven els xicons alli al costat eh? si estaves alli dins segur que hauras tornat a casa ben banyadet.... tranquil que a mi no m'has de contar com son les festes dels 3 pobles q aixo m'ho conec jo com la palma de la mà! au, espere que disfrutes per aci!

    Bones festes!

  2. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Home, puix haver entrat.
    Yo estava dins, es mes he eixit fa un ratet jeje
    No te dic quina camisa duya per que t'enganyaria. No me'n han deixat.
    Per cert, despres hem passat a fer l'ultima al Virginia.
    A l'atra, entra, i t'ensenyaré els vaixells i te convidaré a una sepia de montanya i un porronet.
    Vinga a passar-ho be.
    Per cert, el dimecres Baixà.
    Que bonico es tindre amics entots els pobles...

  3. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Per cert, ¿has vist que image mes bonica te la Avinguda Santa Barbera engalanà en banderins i Reals Senyeres.?
    Una llastima tindre que tornar tant pronte.
    Recorda, el dimecres Baixà

  4. Anónimo dijo...

    weno, jo preferisc els dinars de ma mare, questió de gustos supose jeje.

    no et preocupes que tinc el llibre de festes de catadau i se quan fan cada cosa, de totes formes, gràcies. Tampoc es que em vajen masa les processons eixes... jo soc mes de la nit (orquesteta, bou embolat, discomòvils...).

    per cert, al títol dius "Un vaixell per ad estes vacacions" i a continuació al principi de l'article "un vaixell per a estes vacacions", si ja se jo que eixa nornativa que dieu que teniu nomes consistix en escriure com vos ix dels ous.... (de bon rotllo eh!!)

    vinga a disfrutar!

  5. Anónimo dijo...

    se m'oblidaba! he vist la avinguda santa barbara, però nomes m'he fixat en les banderetes dels moros i cristians... molt cunplidors els catauins si senyor.

  6. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    home, un erro el te qualsevol.
    Te explique.
    1er. comentari... "e" estat "en" catadau mateix i "a" la taverna de la tia reme.(¿que se gasta a o en?. ¿i la e eixa no du H?
    Com pots vore, tots fem erros.
    Es lo que te escriure jeje
    Per cert, massa du dos S.
    Vinga a vore si coincidim.
    El dimecres crec que sope en el Mestral.
    Fixat al final, ans d'arribar al pub eixe del nom raro (Santa crec).En la finca de l'esquerra els dos ultims pisos.Que dos senyeres Deu meu jejej

    Bones festes Catadau.

  7. Anónimo dijo...

    Val, tens raó, intentaré escriure el mes correctament possible. Es la era dels SMS i damunt vols escriure rapid i ja saps... abreviatures, etc. Al pub "Sis santa nou"... em fixaré en el que dius B-)

    Bones festes!