YO SE QUI SOC. Vicent Savall
Nova pagina de la RACV

Seccio llengua i lliteratura

Paraules valencianes i traducció al català i al castellà

viernes, 15 de octubre de 2010

El video que va matar a la reina de la Radio

Si, encara que pareixca mentira hem sobrevixcut a un 11S mes. Uns recordant la tristea de l'atentat de Nova York de les torres besones, atres, uns pocs, rememorant el dia gran de Catalunya, o lo que es lo mateix el dia en que Casanova despres d'enviar a un eixercit per a "defendre" Barcelona se va retirar ferit per a amagar-se baix les capes d'un flare, eixint aixina per la porta falsa, per a despres d'uns anys amagat tornar a eixir per a continuar la seua vida d'advocat, un dia en que els habitants de Barcelona lluitaren per un ideal que no creïa ni el mateix Casanova. I es que fins aci n'hi ha per a tots els gusts.
Recorde fa molts anys (per haver-ho llegit en diaris) com en temps de dictadura se celebrava el dia del "Triunfo", el dia en que Franco fea la seua entrada triumfal en Madrit. Un dia que igual que en 1707, els valencians s'enduyen la pijor part, veent com la nostra Real Senyera era exposta com a vençuda en la Castellana de Madrit. O el dia gran en que en Catalunya tots els socialistes celebraven el natalici de Adolf Hitler rodejats d'incondicionals a la causa. Pero estos fets com si de la novela d'Orwel es tractara han segut borrats i oblidats per a que ningu s'enrecorde d'ells en un futur.
I es que, que un poble sancer celebre el dia de la derrota de Barcelona en mans de Felip V, en Valencia, es per a mi com si una majoria dels valencians celebraren el quatre de juliol per que es moda en Estats Units. Es un fet tant ridicul com voler que Alemanya li guanyara el mundial a Espanya. I sobre tot vegent que en l'equip espanyol n'hi havien jugadors de totes les comunitats (o de quasi totes, sempre n'hi han excepcions).
Aixina el passat 11S, entre rises i festa en Sueca se va fer un concert pro Catalunya en favor dels Països Catalans (que gran fer un concert per a reivindicar uns fets politics). Al mes pur estil de l'Austria pre alemana. I damunt molta gent dels assistents anaven a sentir a un grup de musica valencià. ¿Cap mes incoherencia? Un grup tot ha de dir-se que fa apologia als terroristes i que repudia tot lo valencià que no estiga catalanisat. O siga per a comprendre-mos millor, seria com si un grup americà actuara aci, demanant les bases militars i damunt repudiant tot lo que no siga americà. I per a postre... un BigMc.

Se que a molts aço los pareixera un acte funest, sense base i damunt una gilipollà. A mi tambe, pero que anem a fer.

Pero els fets tenen mes gracia si cap. Qui no recorda una famosa canço dels anys 80 en que se fea una mencio a que el video anava a matar a la chica de la radio. Si no recorde mal la canço deya aixina..."video killed the radio stars".
Eixe anava a ser el plantejament mes seguit pel pancatalaniste, el pancatalanisme anava a acabar en tot lo valencià. Pero... com en la canço, aixo no anava a ser real, mes pronte lo contrari. I es que quant mes pancatalanisme n'hi ha i quant mes afonat està el poble, el valencianiste pur ix al carrer, pert la por i lluita per recuperar tot allo que li han furtat. Rebent la resposta del poble, que comença a despertar i se dona conte de tot lo que li han fet. De totes i cada una de les coses que han fet en l'obscuritat les forces panatalanistes introduïdes en l'Universitat, en la politica (en tots els partits), en el mijos de comunicacio...
I es aci en el mijos a on mes mal s'ha fet al valencianisme, per que hem segut oprimits i hem patit la perdua de lo nostre paulatinament fins a que molts ya no recorden realment quina es realment la llengua que parlaven fa uns anys ans de l'entrada dels amb, vacances, bustia i aleshores. Quina es la llengua que ha parlat sempre en el seu poble. En part per que no li ha prestat atencio, ha segut una cosa que tenia, i en major part per que els mijos de comunicacio han ficat de moda moltes paraules alienes que han passat poc a poc a ser gastades per la gent seguint la moda del progressisme.

Encara hui en dia molta gent no enten quin mal ha fet la televisio a la nostra llengua i cultura. Mentres un gran sector del nostre Regne encara li pareix impossible que una televisio foranea haja permaneixcut durant 25 anys de forma illegal emitint i inculcant, ademes de ser la principal font des d'aon han eixit els descalificatius i els atacs mes forts que ha patit nostra patria i nostra llengua.
Pero hui la cosa canvia, una sentencia del TSJ dona la rao al poble valencià, totes les televisions illegals deuen de ser suprimides. I com sempre els nostres politics intenten refer eixes lleis, no siga que des de Catalunya s'enfaden per llevar TeVen 3.

Lo cert, es que este ultim 9 d'Octubre hem pogut vore com llunt de morir pareix que el valencianisme renaixca. Inclus en els actes mes minoritaris com es l'ofrena de la vesprada a Jaume I hem pogut vore com el jovens assistents dupliquen als que assistiren l'any passat. I sense ser televisat, ni tindre tanta propaganda com atres actes, inclus sense deixar-mos ningu la fira de mostres (per si plou), ... Per cert, este ad este acte van acodir principalment gent del GAV, per lo que no era un acte de totes les entitats valencianes.
I damunt, hem vist com se repudia al catalanisme, o millor dit als vint "ridicles" que gracies a CIU pogueren estar en la provesso, i que gracies al poble valencià (tot n'hi ha que dir-ho) tingueren una provesso rellamp, una cosa aixina com el pas d'una estrela fugaç, pero sense deixar mes rastre que els objectes que anava perdent pel cami. En fi, com sempre estos fills de CIU intenten fer creure al poble lo contrari, i com no matar al verdader valencianisme.
Per no contar en la macromanifestacio de la vesprada, a on entre un miler escas (yo diria que no arribaven), se repartiren 50 pancartes, lo que si no me fallen els contes, i sense contar que davant anaven ya vora un centenar de persones per a pareixer que era molt gran, ixen a uns (1000/50= 20) 20 manifestants per pancarta, i aixo com he dit ans sense restar el centenar que anava davant per a pareixer que eren mes, per que si no...
Per que aixina no conseguiran mai res, ni per ocultar-nos i mentir convenceran mes a ningu.
I es que el poble ya ha despertat, i a una tronada es facil resistir...
Pero... ¿esteu segurs els pancatalanistes que podreu resistir un huraca nomenat valencianisme?
El temps ho dira, de moment, prepareu paraigües.

10 comentarios :

  1. Anónimo dijo...

    Ja feia temps q no entrava a vore que contaves, i mira, veig q continues igual.
    dius que estas oprimit?.... oprimits els pobres que van anar a la civica i els moniatos del GAV-CV insultaven i amenaçaven... aixo si que es llibertat!!! vaig anar fa 2 anys jo a la civica convidat per un amic, i em va donar una ràbia de por, com sou tan moniatos? nomes portaven una pancarta on deia "SOM NACIÓ" al igual que les dels altres anys sense ofendre a ningú, no com vosaltres amb simbologia partidista i juntant-se amb gent d'e-2000 i AN o DN... gens amb esvàstiques a la samarreta, si com t'ho dic, jo mateix els vaig vore. En fi, llibertat si, pero per a uns quants. Per cert, em fa gràcia tot això de que si erem 50 o 100... jajajaja, lo millor es que quan arriben eleccions el que es riu soc jo! animalets... be igual se m'ha quedat algo per dir, pero tu supose q ja saps les meues opinions en general, vinga que vaja be!

  2. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Home, que soles duyeu la pancarta... puix aixo es que me falten ulleres, per que yo vaig vore atres signes.
    En quant a lo dels E2000, AN, ¿DN? (es que no se qui son, perdona) i demés, ells fan us de la llibertat rendint honors a la Real Senyera i al Regne de Valencia des del seu punt de vista espanyol, clar. No com els que vinguereu a insultar en banderes anticonstitucionals i antidemocratiques demanant una Nacionalitat dins d'un Estat opressor que no demana pareixers.

    Dir-te que si veus tots el videos, soles es la gent del GAV la que fa front als insults (CV i UV estaven ya en la plaça de la Reina, i E2000 se va fer a un costat). I la veritat, no vaig vore que ningu duguera cap evastica. Dins del GAV, clar.Es mes, despres dinant tampoc ne vaig vore cap. Igual es que no ne duen, ¿no?

    Ademes, se veu que no m'has llegit massa, no m'importa la politica, soles m'importa que gent enganye al poble dient que es Super Mega Valencianiste quant realment lo que es es un pancatalaniste que fa cas al seu amo.
    Per cert,parlant de politica, quina coincidencia, ¿no? que siga CIU (el partit que creà el BLOC (ans UPV)) el que demane en el congres proteccio per als pancatalanistes.
    ¿Qui me va protegir a mi per la vesprada?
    Perdo, he de dir-te que per a poder anar-me`n a casa vaig tindre que eixir del Panterre (a on teniem un acte els Valencianistes) corrent per que ad algu no li va pareixer be aixo. ¿Aixo es igualtat u opressio? ¿Acas no puc yo anar lliurement per la meua ciutat en la bandera que segons la Constitucio, l'Estatut d'Autonomia i l'historia pertany al Regne de Valencia? ¿U ofenc ad algu seent valencià?

    Vinga, que passes un bon any de catalanitat. Que a vore qui protegix als ciutadans d'esta llacra.
    ¿O acas no te pareix que adoctrinar es oprimir?

    P.D.: Per cert, dir-te soles que yo no faig res raro, simplement lo mateix que feren els meus antepassats. Voler la meua terra i sa llengua. Valenciana, clar.

  3. billyjoe dijo...

    Som una nacio catalana ? aixo es lo que vol la majoria del Bloc una nacio i una llengua catalana.
    Respecte a E2000 i la resta, ya tenen el 12 d'octubre ¿No? puix que cada un fruixca del seu dia.
    Per ami eixe dia no hi ha cabuda a cap dels dos, i no demane tant un dia de 365 per a ser valencians collons.
    La senyera es una bandera ESTRCITAMENT valenciana i res mes.

    Jose anim valent.

  4. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Hola Billy, la veritat, estic en tu.
    Realment lo que deuria de ser eixe 9 es un dia valencianiste sense noms ni senyes rares simplement un dia valencianista i punt.
    Pero, com sempre, entre uns i atres sempre acaben fotent-mos.
    En quant a la Senyera, o millor dit Real Senyera es la bandera del Regne de Valencia, per lo tant de tots els valencians.

  5. Entre la Colaita i Matamon dijo...

    Estic en vosatros, pero des del meu punt de vista (dic meu particular), veig be que E2000 i atres s'unixquen a la maifestacio, puix es una mostra de ofrena i admiracio cap al nostre Regne. Mentres que atra gent arribe a esta manifestacio despres de fer lo que estan fent, ho veig detestable i fet per a provocar ires i enfrontaments.
    Si tant orgullosos estan i se senten de ser valencians esta gent ¿Per que no ho demostra dia a dia en tots els llocs?
    Per que ya me direu, que anar a la provesso del mati, i despres fer la mani proNazi de la vesprada vos quadra.
    A mi, sincerament, NO.
    Es mes, si degradeu a la Real Senyara com a simple bandera del CAp i Casal, i defengau la Aragonesa per a tot el Regne, ¿Per a que aneu a rendir-li homenage? ¿O acas li'l rendiu a la de Castelló i a la de Alacant?...¿O a la de Alzira, de Vilarreal, d'Elig...?
    En fi, si no sabeu cap a quin lloc ix el Sol, millor quedeu-vos en casa, i ho vejau per la tele. Aixo si, si tenen collons de fer-la, per que ultimament fan de tot manco la provesso. Ells sabran per que. Yo ya ho se.
    Per cert, Jose enhorabona pel Blog.
    Ya charrem i mos fem una cerveseta.

  6. Billy dijo...

    Anem a vore si podem aclarir-nos.En la meua opinió i es assoles una opinió, el 9 d'Octubre es un dia valencia i per als valencians, lo que no se pot fer es convertir-lo en una cabalgata de circ, es a dir per a mi sobren moltes coses, que no persones.Sobren que els partits polítics facen propaganda, i que se porten banderes que no siguen estrictament valencianes per part de les associacions, partits etc que participen en la provessó, yo crec que una pancarta per saber qui son cada u sobra i deixar- se les reivindicacions i les proclames polítiques per a les eleccions o per les manifestacions.Eixe dia no es fa cap d'estes coses es fa un homenage a la real senyera i al mateix temps a tot lo Regne i al seu poble,els valencians.Aixina que vinga el que senta estes coses i el que no, que se quede en sa casa i ya tindrà atre dia per ad ell.

  7. Marquesat dijo...

    Personalment, si veig algun tio amb esvàstiques i simbologia d'aquest tipus "rendint homenatge" a la meua bandera em cauria la cara de vergonya... en fi...

    DN (democracia nacional), be busca per internet i voras de quina gent et parle.

    Per altra banda, aci es molt bonic anar tots de victimes, i aixo que tu dius: "No com els que vinguereu a insultar en banderes anticonstitucionals i antidemocratiques demanant una Nacionalitat dins d'un Estat opressor que no demana pareixers."

    On estaven eixes banderes? nomes portaven la pancarta! per favor, una miqueta (de mica) de coneiximent! insultar tampoc se qui insultava, tu sabràs, jo nomes vaig cridar "lladre" a camps quan va pasar per davant de mi.

    La politica no t'importa pero be que tens a CV en un altar i carregues contra Bloc, ERPV i demes.

    vinga, me'n vaig q tinc sopar en Alfarb!

  8. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Marquesat, Marquesat, sempre igual es que no deprens mai.
    A DN es la primera volta que el sent, de veres.

    En quant a lo que me contes On estaven eixes banderes? nomes portaven la pancarta! per favor, una miqueta (de mica) de coneiximent! insultar tampoc se qui insultava, tu sabràs, jo nomes vaig cridar "lladre" a camps quan va pasar per davant de mi., soles dir-te dos coses. Si nomes portaven la pancarta, ya me diras que collons fea una estelada que yo mateix vaig arreplegar de terra quan eixiren corrent pel carrer Sant Vicent els teus amics.I que casualment va ser la chispa que va encendre la flama quan, la Policia Nacional (D'Espanya que llavors si que volieu que fora vostra) vos començava a protegir per orde de RubalCava (Vicepresident del Govern d'Espanya).I per a mi aixo es provocar. No se que te pareixerà a tu. Ademes, no se com una gent que refusa de Espanya te que demanar proteccio a Espanya per a que li envien sa policia Nacional. Haver cridat CIU als Mossos per a que vos protegiren.

    En quant al tema politic, no defenc a ningu, simplement mostre realitats, per que me pareix molt pero molt vergonyos voler fer creure la valenciania des de la catalanitat. Per a mi lo que esteu fent es lo mateix que va fer la movida en Espanya americanisant-la per que "molaba más tio".

    Ah, en quant a lo de miqueta, no ve de mica (catala), si no del mica (llati), que s'ha transformat en miga i migaja en castellà i en miqueta en valencià, per que mosatros encara ho fem mes chicotet. Si vols podem parlar un dia sobre aixo. No crec que els Romans ya parlaren català, ¿no?

    Per cert, espere que sopares a gust i teu passares be en Alfarp.
    Yo, no vaig tindre tanta sort, vaig sopar en casa i me vaig gitar pronte per culpa del impertinent virus eixe de les cagueroles.

    P.D.: Si vols, te puc ensenyar l'estelada eixa, tinc una foto per que la vaig tornar a objectes perduts el dilluns 11.
    SANTA CRUZ DE TENERIFE 1
    46018 VALENCIA
    Telefon : 96.352.54.78 Exts.: 4179 y 4169
    Per si coneixes al que la va perdre.

  9. Marquesat dijo...

    portava una estelada... i anava ensenyant-la a q si? va xe va....

    en quant a lo de mica miqueta... be, tu t montes uns cuentos impressionants jajaja, be, no dic res mes, ja comentare alguna coseta mes al blog.

    agur!

  10. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Veig que seguixes igual sense llegir lo que escric simplement opinant.
    Si, Marquesat duya una estelada, deixes del triangulet. Ya t'he dit que ningu meu va contar, yo mateix la vaig vore i la vaig arreplegar, i yo mateix la vaig deixar en l'oficina. I tinc la prova. Pero com veig que seguixes seent incredul, ¿que vols que fem?...
    Per cert, perdona per no haver-te contestat ans, no sabia que m'havies escrit.
    Agur, Yogurt :D