YO SE QUI SOC. Vicent Savall
Nova pagina de la RACV

Seccio llengua i lliteratura

Paraules valencianes i traducció al català i al castellà

jueves, 1 de abril de 2010

Aledua i la TDT II

Fa un temps, no recorde quant pero crec que va ser pel principi de fer este blog, ya vaig fer un articul sobre este tema. Un tema ademes que ultimament recobra protagonisme.
I es que ara per fi (o per desgracia) ya tenim oficialment TDT en tot lo territori. Ya s'ha acabat la senyal analogica (hui es l'anunciat apago). I mos hem alvançat a Europa. Som liders en tecnologia televisiva.
Que bonico seria si realment servira per a alguna cosa aixo.
Som liders en televisio manipulada. Mos se burlen tots els països del Mon. Inclus mos comparen en China i Cuba.
I es que tenim una televisio que deixa molt que desijar. Cosa que atres cadenes aprofiten per a deixar fora de circulacio les nostres manipulades televisions locals. I es que ya me direu com puc yo, un bon valencià, vore les noticies de Campsnal Noi. Si heu he intentat, be heu sap Deu. Pero sempre acabe apagant o canviant de canal.
Recorde entre atres el dia que va estallar el cas Gürtel, la veritat, venia de treballar en el coche i tots els canals de radio parlaven de lo mateix. Quan vaig arribar a casa, el meu fill tenia en marcha el CLAN(es lo que te esta TDT, que te canals per als menuts), i li vaig demanar que ficara el nostre canal autonomic, en eixos moments començava el telediari. Despres d'uns donç. aleshores i gairibé en un gaudir passaren a l'orage, en T inercalada clar. Per a continuar en atres noticies.
La noticia mes estesa per tots els mijos, no havia arribat a Campsnal Noi. Eren els unics que no havien dedicat casi unicament el telediari ad este assunt. ¿No s'hauria enterat el director d'informatius de la noticia? Home Lluis Motes, per a incluir tots els dies catalanismes en els noticiaris i en els deports que retransmet Campsnal Noi si estas atent, pero per ad esta noticia... ¿Que estaves, mirant a vore si publiques el llibre com arribar de mediocre periodiste a president d'informatius?
La veritat, es nefasta la manipulacio d'este canal. I sobre tot, la manera en que mos van insertant catalanades com si heu feren sense voler.
Una nota curiosa, es que estes falles el Gaudir, paraula que va ficar de moda per cert Motes, ha segut reemplaçat pel Disfrutar. ¿No se donen conte senyors de Campsnal Noi que disfrutar es un castellanisme i que en valencià tenim paraules com Fruir i Gojar que gasta la gent normalment i tenen eixe significat?
I clar, ad eixe pas no es d'estranyar que existixca gent en lo nostre Regne que preferixca la TeVen3 ya ficats a catalanisar, ¿qui millor que una televisio catalana? Que dona lo mateix que estiga emetent illegalment en el nostre Regne des de 1985. Que no passa res per que hagen fet desapareixer en el nostre Regne atres televisions per no tindre tots els permissos mentres TeVen3 seguix emetent. I clar, tampoc passa res per que esta canal adoctrine contra lo valencià ridiculisant-lo i inclus incloga al nostre Regne dins d'uns inexistents Països Catalans. Aixo es llibertat d'expresio.
Tampoc passa res per que aci no tinga ni un 5% d'audiencia. Ni que la mateixa Europa haja declarat illegal esta transmissio. Els catalans se reunixen en Zapatero i creen un nou ent, La Televisio sense Fronteres.
Aixina entren atra volta en escena, i eviten el tancament de l'ultim repetidor. Pero... ¿Que ha passat en la promesa de fer-la desapareixer del PP? Puix com sempre res atra mentira del Molt Honorable i el seu sequit.
Se pacta un acort de intercanvi, Valencia permet vore TeVen3 i Catalunya deixa emetre CampsNalNoi. Pero... ¿i que passa en les atres tres canals mes que te TeVen3? Puix res, se seguixen veent. ¿I que passa si el govern catala tanca l'emisio de Campsnal Noi en Catalunya (en lo mala que es i li furta audiencia a TeVen3 (la llengua no es obstacul per que tambe parlen en catala))? Puix res, els nostres politics seguixen somrient.
Pero no passa res, aço es un pais democratic (totalment dictatorial pero democratic).
Ara el Govern, demana al Consell que denuncie a totes les televisions illegals que n'hi han en lo Regne. ¿A totes? Crec que no. Per que ¿com va a decidir quines son o no llegals?
Anem a vore.

  • Una televisio que esta 25 anys retransmetent de forma illegal ara segons ells es llegal.
  • Una televisio d'un poble que soles fica els plens i quatre parides mes de lo que passa en eixe poble. Es illegal.
  • Una televisio que atenta contra els interesos i l'identitat valenciana es llegal.
  • Una televisio que emet per a tota una comarca i mostra els actes culturals d'esta es illegal.
  • Una televisio que està feta en atra comunitat i que no te res que vore en esta ni cultural ni economicament es llegal.
  • Una televisio d'un poble en que treballa gent d'eixe poble i pot mostrar o inclus ajudar en l'evolucio d'eixe poble es illegal.
  • Una televisio que tributa en atra comunitat i que ni tan sols ha declarat beneficis en esta comunitat es llegal.
  • Una televisio que naix de l'esforç d'un poble i dona soport ad este es illegal...
Es curios, com els governs mos van tallant la llibertat llunt de lluitar per ella.
Es curios com els nostres governants aci en lo Regne callen i no desobedixen a les veus de Madrit.
Es curios en fi, com mos han ficat una televisio que hem pagat mosatros (288 millons d'€uros per a ser mes exactes ha pagat Espanya, dels quals 220 millons han anat a parar a les autonomies, be siga per credits 160 millons, o per subvencions directes, 60 millons) per a introduir canals de pago i en la que la manipulacio sobre els fets esta controlada pels mateixos que governen mentres els demes anem amainant independencia inclus dins de casa. I el que no vullga aixo, ya sap. A pagar el plus corresponent del operador privat que corresponga.
Aixo es el futur.
Aixo es la TDT.
Mentres els nostres politics mos seguiran inculcant en les seues televisions el seu mensage

LA GUERRA ES LA PAU
LA LLIBERTAT ES L'ESCLAVITUT
L'IGNORANCIA ES LA FORÇA

Quina rao tenia George Orwell en la seua obra 1984

15 comentarios :

  1. Anónimo dijo...

    Quanta rao tens germà. El "gran hermano" mos controla. Sols mos queda lluitar en tots els ambits mentres siguen lliures i lluitar perque seguixquen sent lliures ( cas d'internet). I lo mes important... Parlar cara a cara en la gent per a difondre el nostre mensage.
    Campsnal noi teven3 la mateixa merda es.
    Un abraç de adlerta.

  2. Marquesat dijo...

    Hola figura. Per primera això de Campsnalnoi i teven3 queda un poc de xiquets no? tin 1 poc de formalitat home, que eixes tonteries no et queden be a la teua edat jajaja.

    També voldria preguntar-te: realment pronuncies "illegal"?? en "ll"???? esquq només t'ho escolte dir a tu, sincerament, jo ho dic en una sola "l". Si vols, em dius que en el marquesat ho diuen tots en "ll" que et pegaras un bon bac valent.

    I ja per acabar, home deixa ja TV3 xe! dedicat a alguna cosa mes fructifera que criticar als demés, que et sentara be. Pareix que se te'n va la vida home!! Tampoc m'agrada a mi vore PopularTV i simplement canvie de canal i punt. Si nomes tv3 ho veu un 0,2% com tu dius: perquè et preocupes tant?? tranquil que en eixos vots (de la gent que veu tv3)com a molt només traurien el doble que CoalicionValenciana, tampoc es tant no??

    Be, bones pasques!

  3. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Home Marquesat ¿a on estaves la semana passada quan parlava del PP?
    En part tens rao,suponc, en el Marquesat diuen ilegal,i tambe diuen entonces i menos ¿no?, son els castellanismes mes apegats que tenim.
    Si te fixes segur que encara n'hi ha gent que diu "en aixo" i "manco". Es lo que te vore durant tants anys el NODO. Lo mateix passa en molta gent que se creu culta i gasta el aleshores o el seure. Per lo que veig, tu ya no gastes el veure. La veritat m'ompli de satisfaccio.
    En quant a lo de Coalicio Valenciana, no se el per que meu dius, pero ficats a vore. Dis-me tu quins vots trauria el BLOC si no se juntara en EU.
    Reconeix-ho el catalanisme s'ha passat a les files dels dos grans. Ya no l'interessa per a res una sucursal de CIU. Ara pressionen els pactes des dels grans.
    Vinga amigacho fins la proxima. Ah, i que passes una bona segona pasqua.
    P.D.: Promet fer a la semana que be un articul mes frutifer.

  4. Marquesat dijo...

    Està clar que es gasten castellanismes, i jo el primer, pero tambe se que sóc el primer que erra en eixe aspecte.

    Respecte alo del PP mira, no em venia en gana dir res, perque supose que estic d'acord amb tu en el que deies, no fan les coses be, i respecte a lo de la AVL crec que alguna volta t'he donat la meua opinió. No crec que siga necessari repetir les coses, cosa que tu fas... i molt, pero només es una opinió.

    A tu t'ompli de satisfacció que jo no gaste el "veure" i si el "vore" (crec que estàn les 2 acceptades per la teua estimada, i no "amada" AVL) i a mi m'ompliría de satisfacció que gastares algun accent per poder entendre mes fàcil i ràpidament el que escrius, de vegades es algo complicat entendre't.

    El Bloc que es junte en qui li done la gana, al cap i a la fi, son tots catalanistes i enemics no? i crec que algun vot mes que altrei algun concejalet (ironia) mes que CV tenen en moltes poblacions.

    Be, que passes tu també bones pasques que ja queda poc, salut!

  5. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    La veritat, Marquesat cada volta me sorprens mes.
    El que yo no gaste accents, es simplement per que en valencià no n'hi han. Soles existixen els diacritics, per a diferenciar paraules que s'escriuen igual i signifiquen coses distintes.
    Te dic en el valencià, per que en 1979 s'arribà a un consens entre totes les associacions valencianes. Sense transfondo politic de per mig. Seent en esta normativa en la que se va escriure el nostre primer estatut. Fent per lo tal dites normes (no bases com les de Castello a on no existix ni acta de reunio ni consens) propies de l'administracio.
    Es per aixo que la AVL (que ni estime ni ame) va ser inclosa en l'Estatut per a llevar del mig estes normes.
    En quant a lo del CV es lo que te la politica, ¿no?
    Pero en quant a lo del BLOC, dir-te que aneu en conte, per que el nacionalisme valencià se va reagrupant en UV i a lo millor en les proximes eleccions teniu algun disgust.
    Per cert, es la primera volta que sent aixo de "al cap i a la fi" de veres, m'ha paregut interessant, i yo sempre gastant el "al fi i al cap"...
    Per cert, te deixe un enllaç sobre les Normes del puig
    http://www.uiquipedia.org/Normes_del_Puig

  6. Marquesat dijo...

    A ma casa sempre hem dit "al cap i a la fi" no se pqerque... es veu q no et pareix res be! jajaja

    I en quant a lo del sustet de CV... com a acudit no està malament, tu ho saps millor que jo.

  7. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Marquesat, crec que erres per tercera volta, es impossible que en ta casa (no, "a ta casa") hagen dit mai aixo de "al cap i a la fi" simplement per que la forma correcta sempre ha segut "al cap i al fi" o "al fi i al cap" l'orde dels factors no altera el producte.Pero feminisar el fi es una cosa que mai he vist en valencià.
    Lo del sustet que dius tu de CV, per a mi no heu es, simplement, yo mai m'he decantat per cap partit, en part per que no crec en els politics.
    Es mes, sempre he tingut clar que son ells els que mos han ficat a on estem.
    Si algun dia vullc afiliar-me a algun partit, tranquil que seras el primer en enterar-te. Teu promet, de la mateixa forma que no tinc cap problema al declarar-me apolitic, no heu tindre el dia que opte per decantar-me per algun partit, pero fins a aixo sent dir-te que no soc de cap partit.

  8. Marquesat dijo...

    No es el mateix afiliar-se que simpatitzar... i tu has deixat ben claret alguna volta que simpatitzes amb CV.

    I si, tens raó no es correcte feminitzar la paraula "fi", pero mira, costums que te un... serà questió d'anar canviant cosetes, i t'ho agraïsc de veres, no m'havia percatat d'eixe detall.

  9. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Val, si es aixina, per simpatisant, si heu confesse.
    Soc simpatisant de CV i d'UV,m'agraden els seus principis, sobre tot la defensa que fan a la Llengua i a la Cultura Valenciana.
    I no simpatise ni en el BLOC, ni en el PP, ni en el PSPV, ni en ERC, ni en atres partits que diuen ser valencians i no heu son.I damunt mos imponen el catala a dreta i esquerra.
    Els de la Marihuana me cauen be, ¿aixo tambe conta?

    En quan a lo de la feminisacio de fi, es una cosa que no entenc, ni el per que se feminisa Fi, ni el per que se masculinisa llum.
    Pero m'alegre que heu hages compres. De veres.

    Un dia me tens que ensenyar com se pronuncia simpatitzar i feminitzar que me se fa un nuc en la llengua i no heu conseguixc mai...¿Sera per parlar valencià?

    Ah, per cert, este fi de semana tinc que anar al Marquesat, coses de faena.Espere fer-li alguna foto al castell.
    Un saludet.

  10. Marquesat dijo...

    M'encanten les teues ironies... esque te les dones de mestre xe!! pero be, cadascú es com es... i tranquil, que jo t'explique com es pronuncia el que tu vulgues, de veres, per tu faig l'esforç que calga.

    I, per altra banda... el castell està on sempre, i com sempre, tenim mes coses boniques al marquesat home!, en Alfarb també hi ha un castell, i l'estan reformant, deuries de passar-te i fer una ullada ja que tant t'agraden els castells.

    Vaja be!!!!

  11. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Agarre aixo com un complit, ya me contaras com se pronuncia, que estic impacient.

    En quan a lo del castell, he anat hui a Aledua. M'ha encantat com l'han deixat, han llevat la garrofera del costat, i els ferros eixos que n'hi havien per a pujar. Realment han fet molt bon treball.

    En quan a l'atre castell, el d'Alfarp (encara no entenc com certa gent opta pel castellaniste Alfarbe, seent com es que inclus el araps puntejaven la B(es la forma de senyalar que es una B forta, o siga P inexistent en este llenguage), pero aixo no es la meua guerra, crec realment que es el poble el que deu meditar sobre aixo (encara que la grafia valenciana al llarc dels temps sempre ha segut en P).
    Com te dia ans, el castell d'Alfarp m'ha agradat molt. Han fet i seguixen fent una bona faena.
    Inclus he parlat en un home que viu propet, Joan crec que li deyen, que mos ha contat que certa arqueologa ha fet que llevaren una finestra que feren els antics habitants del castell, per a deixar-la en un simple forat com en temps antics. Aixo es lo que te una restauracio.
    Com veus hem (per que n'erem uns pocs) aprofitat el mati.
    Per cert, l'acces està un poc mal, degut a que han alçat el carrer que va des de la plaça al castell.

    Ademes, hem descobert tambe una coseta. En la caseta que han montat els obrers, apareix una pintada (encara que l'han mig borrat) que si no recorde mal fica ANTIFEIXISTES DE LA RIBERA i baix una estelada d'eixes dins d'un circul. Es curios, que els de l'estelada que imponen una llengua i una cultura fent un genocidi cultural dins del nostre Regne se declaren antifascistes, quan eixe genocidi es el mateix que va fer Hitler en els primers anys de govern d'Alemanya per a despres invadir les nacions veïnes
    Si hablan aleman, es por que son alemanes i va invadir Austria.
    O inclus el mateix Musolini eliminant els diferents dialectes o llengües minoritaries d'Italia per a eliminar els diferents nacionalismes.
    Curios, ¿no te pareix?
    Be, i gracies per la recomanacio, mos ha agradat molt.

  12. Anónimo dijo...

    A mi tambe me va agradar molt la visita als dos castells, pero com yo ya tinc una edat en la que el menjar es molt important, la visita a la cooperativa tampoc s'ha de oblidar.

    Mos vejem Jose.

  13. Marina dijo...

    Home Pere si no has baixat casi del coche.
    Jose a vore quan tornem que a mi m'ha agradat molt.
    Per cert la torre d'Alfarp m'ha agradat mes que la d'Aledua.

  14. Marquesat dijo...

    Joan dius? jajaja no seria un home aixina groset no? que viu alli en la plaça mateix, bon element tame jajaja.

    Be, al que anem, tu dius que puntejaven la B per a que sonara P, i realment no se arab per a dir-te si es cert o no, però el que et puc dir i ben claret es que a la carta pobla posava Alfarb, i aixo de que a la grafia valenciana sempre han posat la p... em pense que estas un poc enganyat, jo tinc llibres de festes antics, i trofeus de tornejos i mes cosetes de ja fa anys i t'assegure que posa Alfarb, però si no vols entrar en raó alla tu.

    I en auqnt a lo de la visita a la cooperativa... m'agrada jajaja eixe turisme si que es autèntic, visitant ahi l'òrgan principal en la economia del poble jajaja, si heu tingut ocasió de parlar en algú segur que alguna riseta se vos haurà escapat.

    Be, fins la pròxima!

  15. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Home Marquesat, ¿com estem?
    Hem tingut un dia gris, pero heu hem passat prou be, la veritat.
    Tambe hem vist les obres de l'iglesia de Llombay. En fi, al final hem almorzat en la Cooperativa de Llombay, que per cert fan uns bons entrepans, per que mos heu ha dit un home de Llombay que estava en una pinadeta.
    En quan a lo d'Alfarp. ya te dic, que no entre en eixes coses, no es per res, soles per que no tinc suficients documents, per a poder opinar, soles lo que he pogut arreplegar per ahi.De llibres i documents.
    La carta pobla, va ser redactada en castellà, crec que el 29 de Maig de 1611 despres de la repoblacio, si no recorde mal, ¿no?.La llengua que gastaven els Marquesos de Llombay.
    D'aci el nom d'Alfarbe com a castellanisme.
    Pero no vullc dir res contra lo que tu penses del teu poble, heu he dit ans, aixo crec que es cosa dels Alfarbins.
    Pero t'assegure que en valencià sempre s'ha grafiat Alfarp, ah, i que la gent en la que he parlat i he sentit parlar no gasta eixes paraules que tu sempre dius que son valencianes, se pareixen mes a lo que yo escric i parle, que a lo que tu defens i escrius. Puc donar fe.
    Per cert, te torne a donar les gracies per la recomanacio.