YO SE QUI SOC. Vicent Savall
Nova pagina de la RACV

Seccio llengua i lliteratura

Paraules valencianes i traducció al català i al castellà

sábado, 13 de febrero de 2010

Tu ijo

Dema es Sant Valenti, i com no, es epoca de fer regalets a la parella, i de fer-li com no eixa tortà típica pel pas del temps del coret. Un coret que moltes voltes ne son dos, per a celebrar l'amor entre la parella. En fi, tot un gust i una tendrea per a recordar la dolçor de l'amor.
Es una llatima, que molts pasticers mirant el negoci, i deixant de costat el sentit comu, rotulen estos corets de forma aliena i despersonalisadora. Yo entenc que ultimament, i sobre tot despres de la llei del divorç, moltes parelles han tingut la mala, o bona, pata de separar-se (allà cada u en lo que li toca), pero es que aixina i tot, no m'explique eixe rotul que he vist hui en el mostrador d'una centrica pasticeria del Cap i Casal. Es que per molt que li pegue la volta al meu cap, no acabe d'entendre quin significat te eixe rotul per a un pastis de Sant Valentí. I manco en un moment en que se recorden els bons i mals moments passats en la persona amada.

Estava yo passejant pel cap i casal, quan he vist una pasticeria (no pose mon, per no fer publicitat), sorpres per l'olor, i per la calentoreta, per que no me negareu que no fa mal dia, he entrat en ella. Soles en l'olor haguera carregat mija pasticeria per a mi soles.
Puix be, estava yo repassant el susus, i els pastisets de moniato quan una dona ha dit...

  • Posa'm un coret d'eixos que fica "TU HIJO", que com la tia ya no te marit, per lo manco que parega que s'enrecorden d'una els fills.
La veritat, eixa tendror m'ha arribat a lo mes fondo. I es que quan una dona arribada eixa edat se troba tant a soles, encara que siga en pocs moments recupera eixa alegria que conegué fa no tants anys.
Quina dona, pensi dins de mi. I quins collons te este forn, que fa corets tan originals, com se nota que volen vendre... De repent, una veu me va despertar d'eixos pensaments...
  • No tia, no es de TU HIJO, aixo es que han fet enguany els corets en valencià.
Ya la tenim, damunt burlant-se de la pobra dona, aixo era ya el punt i final de l'absurditat.
  • No mante, no es aixina, crec que tu no saps lo que es valencià. Clar, si no el parles casi mai. De no ser per mi i unes poques mes, segur que no l'hauries sentit mai.
  • Dona, el que yo sea castellanoparlante, no quiere decir que no sepa hablar el valenciano, es mas, se incluso escribirlo.
  • Puix chica, que vols que te diga, la tia notava algo a faltar, i ara que heu dius, li falta una Haig, pero com ultimament, escribiu com el movil, que diu el meu fill...
  • Mire, le explico, en valenciano, no existe la Y griega, solamente se una cuando forma pareja con eNe para que suene eÑe. Por eso, la Jota en valenciano, en muchas ocasiones tiene el mismo sonido que la Y griega.
El colmo, una chica castellaparlant, donant clases de català en plena pasteiceria, i damunt parlant com si fora filologa. A on anem a parar...
  • Mira, perdona - no he pogut resistir- vos estic sentint sense voler, i pense, que la dona te tota la rao. En valencià, deuria d'haver-se escrit la Y grega, que com be ha dit la dona si existix, es mes, es la que se fica en paraules com Yo, Ya, Aldaya, Yaya, Yogurt... i atres tantes. ¿Acàs tu pronuncies igual Yo que Jaqueta?
  • Hombre, a mi en el colegio siempre me han dicho que la forma correcta era con Jota, nunca lo habia planteado.
  • Puix sapies chiqueta, que la tia, ha segut molts anys fallera, i ha llegit molts llibrets... es mes, enguany te regalaré el meu i voràs com realment, no existix cap Jo ni cap cosa per l'estil.
El final, ya el podeu entendre, la chica continuava creent en la seua versio, i la yaya, se va endur un en el que ficava TU HIJO, per que l'ama del forn va eixir i heu va solucionar aixina.

Una llastima que en ple cor del Cap i Casal, no quede molta gent que defenga encara l'autentic valencià, i pel contrari les noves generacions han segut inculcades de forma que defenen a capa i espasa la catalanisacio de la nostra escritura.

Per cert, vaig fer molt bones amistats tant en la dona, clienta assidua al forn, i la dependenta, a la que li vaig prometre un diccionari valencià-castellà de la Real Academia de Cultura Valenciana.
Tot un bon dia.
Soles espere que la meua dona, que es la que s'encarrega d'estes coses, m'haja comprat per ad esta nit una trotà en el TU I YO.

6 comentarios :

  1. Anónimo dijo...

    Donsaina te diu, Collonut bon Articul avant sempre en Blau.

  2. Anónimo dijo...

    Per favor, quina gilipollà d'article tio... segur que la dona que no ha anat a escola en valencià (perquè Franco ho prohibia) sabrà escriure millor que la xica esta que ho ha estudiat.
    Esteu ofegant-vos en la vostra pròpia ignorància i incultura, nos vos doneu compte? Cada volta va fent-se més fàcil guanyar-vos.

    Visca València lliure!

  3. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Home, si tens en conte, que Lo Rat Penat va ensenyar durant tota la dictadura en els seus cursos de Valencià, i que com be t'he dit fins a la catalanisacio de les falles pels politics tots els llibrets estaven escrits en llengua valenciana, tens dos bons eixemples per a que molta gent sapia escriure i parlar el valencià inclus millor que tu, cosa que no es dificil.
    Es lo que te estudiar en català en els nostres centres, que acaves acceptant paraules i lletres que no son valencianes.
    Per cert, no veig l'aigua.I Valencia si la vols accentuar es tancat, no greu. I no està visca, per cert.

  4. Anónimo dijo...

    Durant la dictadura Lo Rat Penat no era precissament secessionista, només cal vore com Fuster n'era membre.
    I jo accentue com m'han ensenyat els meus mestres i professors de valencià, a cas eres tu filòleg com ells?
    I clar que València no està visca, perquè en valencià es diu guenyo/a. O és que només saps castellanismes?

    Ensenyeu-vos a escriure, redéu!

    Visca València lliure i mai espanyola!

  5. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Veus com no saps be lo que dius, en temps de Franco si s'ensenyava Valencià...
    Clar que Fuster era membre, inclus tu si vas i t'apuntes heu pots ser. Lo Rat Penat no es ninguna secta que trie als seus membres i no deixe entrar a ningu, es simplement una associacio cultural, res mes.
    En quant a lo de GUENYO, la veritat, no se millor heu busques tu mateix, aci tens l'enllaç al diccionari de la RACV http://www.racv.es/diccionari/diccionario.html
    Ya ficats busca VISC, o si preferixes busca en Castellà BIZCO.
    Per cert, el diccionari està fet per filolecs.
    Parlant d'ells, el que tu hages segut ensenyat per filolecs catalans, es culpa del PP. I que ademes eixos filolecs, siguen alumnes d'un quimic, que no se cansà de dir entre finals de 1800 i principis del 1900 que una gramatica comu per al Valencià,Balear i Català era una cosa antinatura.I que ells que tant han depres vullguen dir lo contrari, no se ... es antinatural.
    Per ultim, els meus mestres tambe han segut filolecs, pero valencians, no veig el per que tens tu que desprestigiar-los.
    Tu mira per a on, els que aneu demanant llibertat d'expresio sou els primers que intenteu oprimir-mos, i no deixar-mos parlar.

    Vixca Valéncia

  6. Billy dijo...

    Un atre que vol defendre la nostra llengua valenciana, usant una normativa catalana. Molt valent.
    Puix els mestres dels teus mestres els de la AVLL, en "petit comite" o siga de portes a dins, ya estan diguen que la unitat llingüística i el model actual de valencià es un fracàs. Me ho dit una cagarnera que te el niu molt prop. Aixina que preparat per que venen temps de canvis per a tu.Sr anonim