YO SE QUI SOC. Vicent Savall
Nova pagina de la RACV

Seccio llengua i lliteratura

Paraules valencianes i traducció al català i al castellà

sábado, 18 de abril de 2009

Respostes

He ficat este articul, per que lo que me demanaves ,Amigacho, era un poc llarc per a ficar-ho en respostes.
He vist els fils que me has enviat, de Antiblavers. I he vist un dato curiós:

  • [1734] Carles Ros [ Escriptor valencià (1703-1773), autor de nombrosses obres de reivindicació del valencià]. Epítome del Origen y Grandezas del Idioma Valenciano. València [citant G. Escolano].

que se dieron tan buena maña nuestros passados en perfeccionar el idioma Valenciano, que con ser el mesmo que el Catalan, se ha quedado este montaràz, mal sonante, y grossero, y el Valenciano ha passado a ser cortesano, y gentil

Con lo que es visto, que el fino idioma valenciano consiste, a lo menos aora, en usarse con la pulcritud y cultura que han perfeccionado en esta ciudad, sin valerse ya de los vocablos montañeses que aun duran, en parte, en este Reyno y en los de Mallorca, Menorca, Ivisa y Catalunya, como lo hace también el buen castellano dexando sus grosseros y mal sonantes.

Puix, be yo tinc en ma casa tots els llibres o cuadernets de Carles Ros, i he repassat un poc.
Ala primera no l'he trobat, i la segon, es normal, confundir el significat, si no lliges el resto.



























































Com pots comprovar soles se semblen en que son filles de llemosí. I cada una ha seguit el seu camí. Es normal que no fiquen documents, soles trossos de frases, aixina se pot llevar sempre algun tros. Mira que passa si continues llegint:

Si vols pots continuar tu mateix en la llectura de este llibret Epitome del origen, y grandezas del idioma valenciano [XVIII/1332] . T'aconselle que no t'agradarà gens.
Si preferixes te deixe un atre enllaç, que te pot ajudar Valenciafreedom els nostres clasics diuen llengua valenciana i catalana

Crec que els catalanistes ya intentaven ser lo que no eren fa molts anys, ¿no?

Ara continue explicant-te quants anys fa que tenim catalanistes entre mosatros. I no catalans. Ya que yo no tinc res contra els catalans, al cap i al fi, ells fan lo que deuen defendre Catalunya, com mosatros defenem El Regne de Valencia.
Puix be, n'hi ha un articul del diari El Pueblo, a on el seu director era el republicà Vicent Blasco Ibañez en el seu numero 5.500 que data del 3 de juliol de 1907 que se titula ¡catalanistas cochinos! i en el que l'autor, no trata massa be a l'expedició catalanista que vullgue, sense conseguir-ho fer un acte de "germanor" davant de l'Estació del Nort.
Ya veus, en 1907 ya n'hi havien catalanistes, i fotos d'estos en la quatribarrada . Per cert, en quant tinga el diari te l'envie, que m'has pillat sense material.

Per ultim vullc demanar-te disculpes, ya que he fet algo que te recomanava no fer, generalisar.
M'alegre de que no te consideres catalaniste, si no valencià, pero no puc dir lo mateix de que seguixques pensant que valencià i català siguen una mateixa llengua.
En quant als atres tituls i llibres que n'hi havien en antiblavers, te'ls buscaré, pero es que me pilles sense massa temps.
Ah, me s'oblidava, en lo referent al mapa, soles volia ensenyar-te lo que deya el lingüiste alemà Federic Diez, ans de que el convidaren a presidir els jocs florals de Catalunya. No he mirat la data del mapa.
Com be dius tu manipulacions i mapes falsos n'hi han en tots els temps.

Un salut Amigacho.

10 comentarios :

  1. Anónimo dijo...

    Bo, veig q almenys queda gent en algo de cap i que pot debatir en trellat sobre certs temes...

    Jo tampoc tinc massa material, pero tampoc pense que hi ha un boicot generalitzat en contra de lo valencià. Sino, la AVL, els llibres de text en la educació i moltes coses mes... que volen fer? eliminar tot lo valencià? perquè? que es guanya de fer això?? la veritat no li veig massa trellat.

    El cas es que esteu obsesionats en el regne i en cuentos d'eixos i no em sembla masa be. Regne? kin regne? be, vam ser un regne temps enrrere pero aixo q? a mi que em dona? jo no vull cap rei, el qual per cert s'emporta els seus 8 milions d'€ sense pegar ni brot. En fi que cadascu pense el que vulga i punt. Per cert, aixo de valenciafreedom... no crec que siga una bona pagina per a visitar eh, masa violencia hi ha alli entre els 4 xavalets q es conecten. Pase d'eixos rotllos la veritat, preferisc 100 voltes discutir 1 poc en tu q tens algo de trellat jajaja.

    bo, salut i perdona si no he pogut debatir-ho tot però esq ultimament vaig un poc de cul amb tot.

  2. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Te recomane que entres en el blog AVL (http://academiaavl.blogspot.com/) alli tens el principi i el acort de lo que va ser la Academia Valenciana de la Llengua catalana en Valencia.
    I regne som i serem, puix encara que pese, en el nostre estatut, i en la constitució, diu que cada autonomia deu rebre el nom pel que se l'ha reconegut durant tota la seua historia.
    I com tots sabem,el de Navarra es Reino de Navarra, o comunidad Floral, i el de Valencia deu ser Regne de Valencia o Comunitat Floral.
    En quant a Valencia freedom, deuries eixir mes, i t'aconselle que quedem un dia en tots els que entren, igual, descubrixes, que el teu veí, o la persona del teu poble que millor te cau, es Lliure, i Valenciana.

  3. Anónimo dijo...

    T'assegure q no tinc cap amic que tinga relació amb eixa gent, jo no soc partidari de la violència, ni tampoc de destrossar el material urbà. I no sigueu fantasmes que el vostre partidet (coalision) no ha tret res de bo en eleccions, i s'han gastat un dineral en propaganda, vorem aixo com es paga.

    be, seguire llegint els teus articles, sempre es bonic enterarse un poc de les coses i crear debat.

    salut!

  4. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Crec que no m'has entes, yo no soc partidari de la violencia, per això, soc valencianiste.
    Lo de destroçar material urbà, heu diras, per la gent que no para de ficar Alfarb en totes les rotondes dels voltants d'Aledua.
    En quant a CV, no se que contestar-te, en part per que soc apolitic. Pero ¿vols dir que el BLOC heu fa millor, seent la sucursal de CIU en Valencia? Que vols que te diga, si defenen la bandera de Terra Lliure,la mateixa que mostraven els etarres el dia que feren public que no atacarien Catalunya.
    En fi, també teu demostraré. Pero igual tarde un poc mes, per que ara tinc un poc de faena.

  5. Anónimo dijo...

    M'encanta com mescleu les coses sense trellat.
    Per a començar, si hi ha gent que posa Alfarb als llocs es perque es el vertader nom històric del poble, que d'això si q n'estic ben enterat. A la carta pobla de 1600 i pico ho posa ben clar i si vols vas a l'ajuntament i ho comproves tu mateix. Lo de canviar els lletreros se que fa lleig, pero supose q es la forma que te la gent de defensar-se. Per altra banda, no se que te que vore aixo en la meua forma de pensar... vols dir que els que defenen el topònim Alfarb son "catalanistes"?

    El bloc no es un partit que em faça masa gracia, pero en part no se que tens en contra de CiU, si ells mateix s'han declarat no independentistes ni res per l'estil.

    I per acabar, que vol dir aixo de bandera de Terra Lliure? estas tu aseat...

    la bandera estelada te com uns 100 anys que la van inventar, no crec que terra lliure exsistira en eixa època. I, segons el teu exemple, puc dir que eres del PP, o del PSOE o de CV ja que tots defenen la bandera coronada valenciana no?

    no digues barbaritats va!

  6. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Anem a vore amigacho, yo no he mesclat res, tu has dit que yo era de COALICIO sense coneixer-me, i yo he pensat que series del BLOC.
    En quant a lo de Alfarp, no tinc eixos dats, pero els buscaré, de moment, te ficaré uns mapes a on apareix el nom antic tant de Alfarp, com de Llombay i Catadau. Resulta curios, que recobreu el nom "antic" d'Alfarp, pero que rebugeu el antic de Llombay.Ah, i sense ser catalanistes.

    Per atra banda, me recrimines que yo defenga la Real Senyera Coronada, que com a "antiga" du prou mes de 500 anys represemtant al nostre Regne. En canvi defens la dels falangistes catalans del 1906. Tu voras la coherencia.

    I per ultim, si, eixa bandera que tu defens, era la que defendien els terroristes de Terra Lliure, es mes, el seu escut era eixa bandera pero en la variació de que la primera barra i l'ultima eren una t i una l respectivament.

    P.D.: home, yo no he atacat, llig els teus comentaris ans, que m'has acrivellat, sense pietat.I despres, m'ajusticies de violent. Home per l'amor d'Andreu.

  7. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Per cert, lo de CIU, que son no independents, heu han disimulat molt, igual que el valencianisme del PP. Despres de pactar l'unitat de la llengua per a que CIU apoyara la investidura de Aznar.
    Pero si no me creus, tu mateix, http://academiaavl.blogspot.com/ Per cert, pots vore com sempre, que la dreta catalana sempre està darrere de la unitat de la llengua. ¿Una casualitat? crec que no, lo que no entenc es que fa l'esquerra valenciana apoyant a la dreta catalana en conte de defendre l'historia i els drets valencians. No heu entenc.

  8. Anónimo dijo...

    No entenc res! Com a català de naixement i net de valencians (a casa meva granavem, no escombravem)i com a mestre de català i castellà, al·lucino veient coses com "descovertes" (del verg descovrir?) i alguna altre coseta.
    No et facis mala sang: si vols accepto que el català és un dialecte del valencià (Ausiàs Marc escriu en valencià, evidentment), però si tu i jo ens entenem parlant cadascú la seva llengua axò vol dir que parlem la mateixa, o no?

  9. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    ¿naixement?¿meva?, ¿granavem?, escombrar es tossir,¿al.lucino?, ¿veient?, ¿altre?,¿facis? ¿sang? ¿accepto? ¿però?, ¿jo? ¿seva? Això, apart de la forma lexica com a casa meva, en conte de "en ma casa", explica clarament que no parlem la mateixa llengua.
    Com be dius, mestre de Català-castellà, podries vigilar la teua escritura.
    Parlant en amics traductors, meus he arribat a la conclusió, que tu me duis, que parlem la mateixa llengua. Evidentment, no.
    A vore:
    naiximent, meua, agranavem, alucine, veent, atre, fases, sanc, accepte, pero, yo, seua.
    Com pots vore, son paraules paregudes, pero no iguals, es facil, confondre, o intentar comprendre estes paraules, soles fa falta intentar-ho.
    Mon tio, una gran persona, sabia llatí, i s'entenia en francesos, anglesos, alemans, italians... soles pel fet de que com dia ell, n'hi havien moltes paraules que eren paregudes.
    En quant a lo de dialecte, te vaig a dir una coseta, en cap moment heu he pensat. Es mes, me pareix ridicul, ¿que m'importa a mi atra comunitat, o atra llengua diferent?
    Amen a vore, ¿es tant dificil entendre que la lengua valenciana es genuïna i propia de lo Regne o Comunitat Valenciana?
    Repassa el text mestre.Si vols mes diferencies: http://www.valenciafreedom.com/web/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=231263#231263 te'l recomane, voras quantes diferencies.

  10. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Per cert, ¿que tal per Llombay mestre?