YO SE QUI SOC. Vicent Savall
Nova pagina de la RACV

Seccio llengua i lliteratura

Paraules valencianes i traducció al català i al castellà

sábado, 30 de agosto de 2008

Aledua i la TDT

Ya fa uns dies que me va pel cap este tema, que ve a ser un simple montó de coincidències, que encara que mos pese, està formant part del nostre que fer diari.
Fa un bon grapat d'anys, en temps de moros i cristians, es va construir el castell d'Aledua, una torre per a vigilar la vall, era una forma de vigilància, i seguritat per al poble.
Pel transcursos dels sigles, aparegué la tele, i en ella la manipulació, i l'adoctrinament trobaren un nou camí pel que arribar a les seues víctimes, cegades ya per la frase coneguda per tots:
- Si heu han dit en la tele es veritat.
Aixina, es passà de la tele analògica, eixa que sempre funcionava encara que moltes voltes a ralles, per la TDT, eixe invent que mos fa encendre tots els dies, ya que quant pert algo de senyal en seguida, es queda en una pantalla negra i sense so ( encara recorde seguir el fútbol en ralles i només sentit ara es impossible).
Ademés en el naiximent del TDT, sorgix un atre problema. Després de dos décades lluitant per la invasió illegal de TV3( Te Ven 3) en el nostre territori. Després de que els tribunals mos hagen donat la raó, després inclús de que els "nostres" patètics polítics hagen dit no. Puix apareix este TDT que ara, ya no tens que buscar canals, sino que ells mateix se sintonisen, aixina ara ya no tenim que buscar o no fer-ho la TV3, es ella i tres canals mes els que contínuament apareixen en les nostres teles inclús després d'haver-les cancelat.
En fi, a quin punt hem arribat, ¿a quin futur pretenem arribar?
Ara no soles no podem vore la tele, sino que després de 20 anys de lluita, hem perdut tots els nostres drets de vore la tele que vullguen, per que quant totes les teles van mal, soles entra senyal per la televisió que no soles mos es aliena i estranya, sino que també atenta per la nostra identitat i llibertat d'expressió, inculcant als mes menuts mentires i histories tant artificials com la llengua en la que heu fan.
Aixina es el nostre futur, de estar vigilats per un soldat en una torreta com la nostra Aledua a estar deixats de la ma de Deu inclús tenint satèlits capaços de vore una formiga menejant-se o inclús descobrir una tocada de teléfon parlant sobre un possible atentat.
¿Acàs es manco desastrós el genocidi cultural que l'humà?

5 comentarios :

  1. MiN dijo...

    Tens raó, i ixcà no tingueren estos problemes tan senzills de solucionar, pero si Canal9 no se veu casi en la Comunitat Valenciana, menys se veuen les catalanes. Ademés, la TDT va a pegar un cambit en la tv española prou distint, perque les temàtiques acabaran chuplant-se en audiencia a les Tele5, A3, etc... Les temàtiques son el futur i el present.

  2. apalput dijo...

    "Invasió ilegal de TV3..." Impressionant

    Teniu por d'algo? Perque si no t'agrada el que diuen, hi ha prou amb no vore-la...

    Ai, la pluralitat, eixa gran amenaça...

  3. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Home apalput, no es per res, pero segons la constitució, TeVen 3 emitix de forma illegal des de 1985 en Valencia.
    El llimit de les televisions autonomiques, es la seua propia autonomia, despres, existixen atres mijos llegals per a la seua expansió, pero son atres.

    En quant a lo de vore-la o no, cada u pot vore el canal que vullga, yo per eixemple per a vore animals vec el National, per a vore mentires, invasions i ciencia ficció, Star Trek, i per a vore propagandes absurdes el Tele tienda.
    Tu mateix, pero TeVen 3 emitix illegalment en el nostre regne des de 1985, i damunt atacant diariament el nostre estatut, i la nostra identitat.

  4. apalput dijo...

    Mira, com tu mateixa hauràs comprovat, les lleis no sempre s'ajusten a com haurien de ser les coses. Si vols discutim de conceptes, i si no, no fem res.

    Si no m'enganye, l'ablació i altres animalades són legals en alguns païssos i a pocs se'ls ocorre defendre-la utilitzant eixa legalitat com a argument (i perdona l'exemple, no vull dir q siga el mateix ni de bon tros, és un cas extrem).
    Abortar està be o no està be? Jo no ho se, el cas és que la discussió s'aborda des de visions religioses o des d'altres visions més progressistes i en favor del dret a decidir de la dona i tota la pesca. La legalitat o ilegalitat de les coses ve després i mai s'utilitza com a argument pur. La legalitat és una casualitat sorgida del partit en el poder.
    Jimenez Losantos (per citar un altre exemple també extrem), ataca també estatuts i identitats (per exemple, la meua i la teua). És un tio amb el que no estic d'acord, però mai se m'ocorreria demanar que li tancaren Libertad Digital, simplement no el mire i ja està, pq la pluralitat i la llibertat deuen estar per damunt de tot.
    Demanar que cancel·len les emissions de TV3 te més a veure amb la incomoditat que provoquen que amb la legalitat... o m'equivoque?

    Quan vos convé acudiu a la legalitat per argumentar, i quan no vos convé es cagueu en ella. Discutiu els conceptes, home, i deixeu-se d'utilitzar la legalitat com a argument, i així deixareu de caure en la incoherència.

  5. 0=€:::JOSE:::>. dijo...

    Un bon argument, si senyor.
    O siga, que segons tu, les lleis mos les passem pel forro dels collons, i acudim a la policia soles quant mos te que defendre en les manifestacions. Es una possibilitat...

    Vinga apalput, no me digues tonteries, si emitix de forma illegal, i damunt servix per a fer-se rics quatre, i per a insultar el nostre territori, puix que la lleven, collons.
    En quant a les emisions, te vaig a deixar uns eixemples:
    * Apologia al terrorisme, descriu com a heroes independentistes als assessins de Terra Lliure.
    * Desplega tots els dies el seu mapa del inexistents i anti constitucionals (pero com les lleis no importen) Països Catalans.
    * Reconeix com a catalanes, les falles, la muixeranga, els milacres de sant Vicent Ferrer, les fogueres de sant Joan... Que son valencianes. En el cas de que tinguerem una llengua comu, ¡¡ que no tenim !!, ¿des de quant se li diu espanyol a algu que ha naixcut en Mexic?. Es mes, ¿des de quant el tango es Espanyol?

    En fi, si es illegal, i damunt de emitir illegalment, ataca els interesos tant economics com culturals del nostre Regne, puix que el tanquen, i que denuncien als culpables.

    La llei es la llei.